Чи має право мати інваліда на пенсію в 50?

1 05 4 deti04 2. дитиною-інвалідом

Мій син з 8 років хворіє і перебуває на диспансерному обліку, але інвалідність йому була встановлена в 16 років. Мій стаж 24 роки. Чи маю я право на вихід на пенсію в 50 років?

Ольга Стоноженко. Покровський район

Шановна Ольго Валеріївно, положеннями Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» №1058 визначено, що жінки, які народили п’ятеро і більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, а також матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років за наявності не менше 15 років страхового стажу.

При цьому до інвалідів з дитинства відносяться також діти-інваліди у віці до 16 років. При призначенні такої пенсії визнання особи інвалідом з дитинства або дитиною-інвалідом підтверджується витягом з акта обстеження МСЕК, медичним висновком установи охорони здоров’я, посвідченням одержувача допомоги, довідкою органа, який призначає допомогу, про період призначення допомоги.

У випадку якщо дитина визнана дитиною-інвалідом після досягнення 6-річного віку або інвалідом з дитинства після досягнення 18-річного віку, надається висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що дитина мала медичні показники для визнання дитиною-інвалідом до досягнення 6-річного віку і висновок МСЕК про можливість настання інвалідності до досягнення 18-річного віку.

Зоря

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*