У Богунській районній раді за «круглим столом» говорили про права людей з інвалідністю

1 23 2 inval 4 1 2. обмеженими фізичними можливостями, інвалідністю, інвалідів

Реалізація прав людей з інвалідністю, державні гарантії соціального захисту, роль громадських організацій у житті людей з особливими потребами, необхідність формування у суспільстві толерантного ставлення до людей з інвалідністю, активізація роботи волонтерських центрів, забезпечення безперешкодного доступу осіб з інвалідністю до об’єктів соціальної, транспортної інфраструктури, закладів освіти, – ці та інші питання обговорювалися представниками органів влади, громадських організацій на засіданні «круглого столу» на тему «Права людей з інвалідністю», яке традиційно відбулося у приміщенні Богунської районної ради.

Голова Богунської районної ради Людмила Янушевич наголосила на чималій кількості проблем, з якими люди з інвалідністю зіштовхуються у повсякденному житті: відсутність соціального таксі, недоступність людей з обмеженими фізичними можливостями до лікувальних, навчальних закладів, місць відпочинку, непристосованість громадського транспорту.

Учасники «круглого столу» зазначили, що для людей з обмеженими фізичними можливостями є й позитивні зміни: за словами головного лікаря КП «Центральна дитяча міська лікарня» Володимира Башека, на базі дитячої лікарні створено Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів, в якому діти отримують повну та безкоштовну медичну допомогу; проводиться робота по забезпеченню доступу маломобільних людей до медичних закладів міста.

У ході засідання обговорювалися питання навчання дітей-інвалідів. Спеціаліст управління освіти Житомирської міської ради Ліна Набієва повідомила, що станом на сьогоднішній день в загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах міста, навчається 391 дитина з особливими потребами. Дитина може навчатися за однією із трьох форм: інтегрованою до навчального процесу, індивідуальною, інклюзивною, а батьки самі можуть обирати вчителя для своєї дитини.

Батьки, які мають дітей, хворих на ДЦП, аутизм, психоречову затримку,мають змогу відвідувати Центр іпотерапії та каніс-терапії «Тріумф» (директор Олеся Марчук).

За інформацією заступника начальника управління транспорту і зв’язку Житомирської міської ради Валентина Васяновича, наразі у місті 20 маршрутних таксі та 6 тролейбусів підлаштовані під потреби інвалідів, хоча, нажаль, дотації за перевезення інвалідів отримують лише декілька перевізників,а інші – здійснюють безкоштовне перевезення інвалідів з власної ініціативи.

Незабаром у Житомирі з’явиться «соціальне таксі», яким зможуть скористатися люди з обмеженими фізичними можливостями та супроводжуючі. Про це повідомила представник управління праці та соціального захисту населення Житомирської міської ради Тетяна Дем’янчук.

Людмила Янушевич наголосила, що для консолідації спільних зусиль у вирішенні питань людей з обмеженими фізичними можливостями такого типу «круглі столи» й надалі щорічно проводитимуться у Богунській районній раді.

Станом на 1 грудня 2014 року на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення Богунського району перебуває більше 10 тис. інвалідів різних категорій.

  1 23 2 inval 4 1

  1 23 2 inval 2 2

  1 23 2 inval 111 3

  1 23 2 inval 3 4

Житомир.info

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*