Інвалідів хочуть позбавити пільгового проїзду

1 16 7 741258521 2. інвалідністю, інвалідів

Представник президента Валерій Сушкевич вимагає виправити в законі «технічну помилку», яка обмежує права громадян з особливими потребами

Законодавча казуїстика: в кінці грудня 2014 року депутати проголосували за одну редакцію закону (збереження державної підтримки та соціальних пільг інвалідам), а на підпис Президенту принесли іншу: яка позбавляє велику частину громадян з інвалідністю безкоштовного проїзду. Зокрема, позбавляє всіх категорій інвалідів проїзду міжміським транспортом, а інвалідів третьої групи – міським.

– 28 грудня 2014 року, разом із Законом «Про державний бюджет», був прийнятий законопроект №76 «Про внесення змін до визнання такими, що втратили чинність деяких законодавчих актів України». Я процитую сказане Арсенієм Яценюком: «Після консультацій ми залишили наступний варіант – до 1 червня 2015 року пільговий проїзд залишається без змін. А з 1 червня ця пільга надається інвалідам першої та другої групи, дітям-інвалідам, дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, учням із малозабезпечених сімей та осіб, які їх супроводжують. Також особам, які супроводжують інвалідів першої групи та учасникам бойових дій. І за це проголосували народні депутати. Але в законі «Про основи захищеності інвалідів України», ст..38, підписаному головою Верховної Ради і поданому на підпис Президенту записано, зовсім інше: вже зникли пільги на проїзд для інвалідів всіх категорій приміським транспортом, а для третьої групи зникає пільга в по міському транспорті, – говорить народний депутат України, Уповноважений Президента у справах інвалідів Валерій Сушкевич. – Преференції транспортних послуг я би не назвав сьогодні пільгами – з огляду а нинішні умови, пониження соціальних стандартів, які стосуються людей з інвалідністю, проблеми із соціальними виплатами, замороженням соціальних стандартів до грудня цього року. Сьогодні по всій країні – майже 1 мільйон переселенців, в тому числі й з інвалідністю. Війна принесла нам сотні, тисячі людей з інвалідністю і насамперед я хочу сказати про воїнів АТО. Чи думаємо ми про те, що забираючи ці пільги, ми позбавляємо цього воїна позбавили права на життя? Недавно зателефонувала мені жінка, яка сказала, що у Львівській області водій зсадив воїна АТО, який мав інвалідність третьої групи і не міг заплатити за проїзд.

Пан Сушкевич зазначає, що в редакції прикінцевих положень згаданого закону України – ще «маса інших неоднозначностей», які чекають свого розгляду. Але вже сьогодні громадяни з інвалідністю заявляють про обмеження їхніх прав в користуванні громадським транспортом. Так, представники Товариства глухих заявляють, що нині студентів, які мають інвалідність по слуху, не пропускають в Києві по пільговому квитку в метрополітен (третя група інвалідності). Представниця ГО «Сучасний погляд» Олеся Перепеченко, в якої – перше група інвалідності по зору, розповіла, що в листопаді минулого року їй відмовили в проїзді в метро (хоча вона була з білою тростиною), тому що в посвідченні не було вказано, що вона інвалід по зору. А зараз таких, як вона приміський транспорт відмовляється перевозити. Таких й інших порушень в Україні – сотні і тисячі. І якщо раніше дискримінація була на совісті перевізників чи недолугих працівників громадського транспорту, то тепер зникає буква закону, яка захищала права найбільш дискримінованої в Україні групи людей.

– По факту поки що пільги не забрали, але коли це озвучать, я не знаю, яка у людей буде реакція… Вже сьогодні я маю звернення сотень громадян, які кажуть, що в них забирають їхні права. І я знаю, що коли це записано в законі, влада виконуватиме все для оптимізації видатків. Люди зараз в шоковому стані – як вони будуть виживати, особливо з таким підвищенням цін на проїзд.. Я дуже хочу, щоб ця помилка була технічною, щоб ми повернули редакцію закону, яка відповідає сказаному прем’єром в парламенті під час голосування – що проїзд залишається без змін. І я хотів би щоб уряд і парламент зрозуміли, що це треба поправити терміново, – заявив Валерій Сушкевич.

Серед інших питань, які не сьогодні-завтра стануть актуальними для людей з інвалідністю – видатки на протезування, навколо яких, за словами Валерія Сушкевича, «почалася дуже підозріла суєта». Він заявляє, що бачить загрозу розкрадання коштів, передбачених в тому числі й для воїнів АТО. Після проведення необхідних консультацій обіцяє надати інформацію.

Оксана Миколюк

«День»

Одна репліка к “Інвалідів хочуть позбавити пільгового проїзду”

  1. ЛІДІЯ :

    ЭТО ПРЕСТУПЛЕНИЕ – ПОДЛОГ!
    А ЗНАЧИТ НУЖНО ДАТЬ ПРАВОВУЮ ОЦЕНКУ И ПРИВЛЕЧЬ К ОТВЕТСТВЕННОСТИ.
    пРЕЗИДЕНТУ ИСПРАВИТЬ СИТУАЦИЮ И ПОДПИСАТЬ ЗАКОН, ЗА КОТОРЫЙ ПРОГОЛОСОВАЛ ПАРЛАМЕНТ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*