Мама стала опікуном для свого недієздатного сина

1 20 5 208318. недієздатним, опікуном

Центр правової інформації та консультацій у селищі Ратне, який відкрився у минулому році, робить перші кроки у наданні правової допомоги і вже має успішні справи. Нещодавно консультанти Центру допомогли жінці встановити опіку над недієздатним сином через суд.

Сину Людмили, Олександру, вже 31 рік, і він є інвалідом І А групи з дитинства. У зв’язку із психічним захворюванням хлопець не розуміє значення своїх дій, не керує ними, позбавлений можливості самостійно піклуватися про себе, вирішувати побутові питання, а тому потребує постійного стороннього догляду та допомоги.

Тривалий час він перебував в Голобському дитячому будинку-інтернаті Ковельського району на повному державному забезпеченні. Рішенням Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 06 листопада минулого року сина пані Людмили визнали недієздатним за позовом будинку-інтернату.

Людмила Іванівна з чоловіком вже люди похилого віку, на пенсії, тому вирішили забрати сина додому, щоб доглядати його і не бути самотніми. На маючи юридичного досвіду та знань, пані Людмила помилково вирішила, що оскільки вона є матір’ю Олександра, то автоматично є його опікуном. Однак, при зверненні до органів соціального захисту з питань оформлення соціальної допомоги на недієздатного сина, жінка з’ясувала, що за законом інтереси хлопця ще й досі представляє інтернат. А їй не надано жодних повноважень із представництва прав Олександра в органах влади.

Тому, пані Людмила звернулася в Центр правової інформацій та консультацій у селищі Ратне, діяльність якого координує Волинська обласна громадська організація «Центр правової допомоги». Щосереди координатор Центру Василь Ковальчук проводить виїзний прийом громадян у приміщенні Ратнівської селищної ради.

Василь Ковальчук підготував Людмилі Оксенюк позовну заяву до Ковельського міськрайонного суду Волинської області про встановлення опіки та призначення опікуна. Оскільки матір мала приязні, теплі особисті стосунки з сином, була забезпечена житловою площею та належними соціально-побутовими умовами проживання, мала можливість та бажання опікувати сина, вона була ідеальною кандидатурою на роль опікуна. Ці обставини суд врахував при винесенні рішення по справі.

Ковельський міськрайонний суд призначив пані Людмилу опікуном над недієздатним сином. На одному з виїзних прийомів в селищі Ратне на початку цього року Людмила Оксенюк разом із сином завітала до Василя Ковальчука, зі словами вдячності та сльозами на очах. Будучи опікуном недієздатного сина по життю, вона стала опікуном і за законом.

*Імена та прізвища змінені з етичних міркувань.

Олена Матвійчук, Волинська обласна громадська організація «Центр правової допомоги»

«Правовий простір»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*