Василь Шевченко: Людям з інвалідністю в Україні повинна бути забезпечена можливість висувати свою кандидатуру та голосувати на виборах

1 08 8 PM69image002 2. інвалідністю

  1 08 8 PM69image002 1

Люди з інвалідністю в Україні повинні не тільки мати право висувати свою кандидатуру та голосувати, а ще й можливість реалізовувати таке право. На цьому наголосив перший заступник Міністра соціальної політики Василь Шевченко на засіданні круглого столу „Доступ осіб з інвалідністю до виборчих та політичних процесів в Україні”, організованому ВГО „Національна асамблея інвалідів України” спільно з Міжнародним фондом виборчих систем.

У заході взяли участь народні депутати України, Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю, представники місії Посольства США та Канади в Україні, Центральної виборчої комісії, USAID, громадських організацій людей з інвалідністю, правозахисних організацій, засобів масової інформації.

Василь Шевченко поінформував, що в Україні станом на початок року загальна чисельність людей з інвалідністю становила 2 млн. 568 тис. 532 особи (5,98 % у загальній структурі постійного населення країни). Згідно з Конституцією та законодавством України вони мають рівне з іншими людьми право на участь у виборах. До того ж, нагадав перший заступник Міністра, Україна у 2009 році ратифікувала Конвенцію ООН про права людей з інвалідністю, у зв’язку із чим взяла на себе зобов’язання забезпечити людям з інвалідністю ефективну й усебічну участь у політичному житті нарівні з іншими, зокрема право та можливість голосувати й бути обраними.

Від того чи беруть люди з інвалідністю участь у виборах певною мірою залежить вирішення їх проблемних питань, переконані у Мінсоцполітики.

„Адже, коли вони будуть балотуватися, то таким чином у подальшому – у разі їх обрання – вони будуть відстоювати права таких громадян як вони, виявляти, усувати перепони і бар’єри, що перешкоджають забезпеченню прав і задоволенню їх потреб, унеможливлювати дискримінацію за ознакою інвалідності”, – зазначив Василь Шевченко.

Він також зауважив, що беручи участь у виборчому процесі у якості представників кандидатів, працівників виборчих дільниць, спостерігачів люди з інвалідністю сприяють ліквідації негативних стереотипів щодо них і своїм прикладом показують, що вони здатні робити те ж саме, що й інші громадяни.

„На жаль, у нас люди з інвалідністю стикаються із безліччю проблем на шляху до реалізації права на участь у виборах. Особливо це стосується людей, які мають порушення опорно-рухового апарату, органів зору та слуху. Причин цьому є багато, це і недосконалість українського законодавства, і архітектурна та транспортна недоступність, і проблема доступу до інформації, і непідготовленість працівників виборчих дільниць”, – констатував перший заступник Міністра соцполітики.

Водночас він підкреслив, що „наш обов’язок і в наших силах спільними зусиллями усунути усі бар’єри, які перешкоджають участі людей з інвалідністю у виборчому процесі, використавши при цьому кращий міжнародний досвід і величезний потенціал таких людей”.

Учасники круглого столу проаналізували законодавчо-нормативні документи, регламенти та процедури на відповідність вимогам та стандартам міжнародних правових документів щодо реалізації особами з інвалідністю права на участь у політичному та суспільному житті, розглянули результати пілотного оцінювання ситуації щодо забезпечення доступу осіб з інвалідністю до виборчих та політичних процесів в Україні, ознайомилися з міжнародною практикою щодо виконання Конвенції ООН про права людей з інвалідністю. За підсумками обговорення будуть підготовлені відповідні рекомендації.

Міністерство соціальної політики України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*