Особи, які стали інвалідами під час Революції Гідності, зможуть отримати статус інвалідів війни

1 30 7 8552214 1. инвалидами, інвалідності

Особи, які стали інвалідами під час Революції Гідності, зможуть отримати статус інвалідів війни. Відповідну Постанову «Про деякі питання реалізації Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту та внесення змін до Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності», Кабінет Міністрів України прийняв 24 червня 2015 року.

Урядовий документ було підготовлено Міністерством охорони здоров’я України» на виконання доручення Віце-прем’єр-міністра України – Міністра культури України В.А. Кириленка від 04.03.2015№8254/1/1-15 до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 10 лютого 2015 року №17-VIII.

Постанова передбачає затвердження:

– Порядку встановлення участі осіб, які стали інвалідами внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у масових акціях протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (Революція Гідності) і отримання ними під час Революції Гідності поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я.

– Порядку встановлення зв’язку інвалідності з пораненнями, каліцтвом контузією чи іншим ушкодженням здоров’я, отриманими особами, які стали інвалідами внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (у Революції Гідності).

«Ініціативу Міністерства охорони здоров’я України підтримали громадські організації, які особливо допомогли на кожному етапі просування проекту постанови через процедуру погодження з центральними органами виконавчої влади. Це дійсно співпраця», – підкреслила Перший заступник Міністра охорони здоров’я Олександра Павленко.

Затвердження зазначених нормативних документів дає змогу надати статус інваліда війни особам, які стали інвалідами під час Революції Гідності та які звернулися за медичною допомогою у період з 21 листопада 2013 року по 30 квітня 2014 року.

Рішення про встановлення участі особи у Революції Гідності, отримання нею ушкоджень та про направлення цієї особи на медико-соціальну експертизу (МСЕК) для встановлення зв’язку інвалідності з ушкодженнями здоров’я, отриманими під час Революції Гідності, ухвалюються міжвідомчою комісією, що утворюється МОЗ України.

Положення про міжвідомчу комісію затверджується МОЗ України. До складу міжвідомчої комісії входять фахівці МОЗ, Мінсоцполітики та МВС. Також до роботи міжвідомчої комісії залучатимуться представники органів прокуратури та громадськості, а у разі необхідності – інших державних органів.

Прес-служба МОЗ України

Міністерство охорони здоров’я України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*