Уряд пропонує стимулювати роботодавців, які забезпечують реалізацію прав інвалідів на працю

1 25 3 IS188-054. інвалідів

8 липня 2015 р. на засіданні Уряду схвалено проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зайнятості інвалідів”.

Законопроектом передбачається впровадження стимулюючих механізмів для роботодавців з метою забезпечення ними реалізації прав інвалідів на працю, у тому числі шляхом встановлення альтернативних варіантів виконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування таких осіб, зокрема:

– зарахування роботодавцю нормативу робочих місць для інвалідів шляхом укладання ним з підприємствами громадських організацій інвалідів договорів на виготовлення або закупівлю товарів, робіт і послуг, що виготовляються або надаються безпосередньо особами з інвалідністю. Такий підхід є виправданим у країнах Європейського Союзу, де діє система квотування робочих місць для таких осіб;

– надання дотацій роботодавцям на створення звичайних робочих місць для інвалідів, а не лише спеціальних. Це обумовлено тим, що потреба інвалідів у звичайних робочих місцях значно вища, ніж у спеціальних;

– виплати роботодавцям за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів компенсацій фактичних витрат, пов’язаних із сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Законопроектом також доповнюються статті 7 та 8 Закону України “Про колективні договори та угоди” в частині змісту договорів і угод на предмет встановлення таких зобов’язань, як виконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів, створення для них умов праці (з урахуванням їх індивідуальних програм реабілітації), доступності та забезпечення інших гарантій.

Департамент гуманітарної та соціальної політики Секретаріату КМУ

Урядовий портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*