Люди з особливими потребами сподіваються, що держава не залишить їх напризволяще – Урядовий контактний центр

1 20 6 711793 200 2. инвалид, особливими потребами

  1 20 6 711793 200 1Забруднення навколишнього середовища, збільшення кількості вроджених порушень, хронічних та професійних захворювань, нещасні випадки на виробництві, дорожньо-транспортні пригоди, старіння населення, недостатня якість, а для більшості й недоступність належної медичної допомоги, нераціональне харчування, паління, зловживання алкоголем, наркотичними засобами та психотропними речовинами – це далеко не повний перелік факторів, що призводять до появи інвалідності, а відтак – до збільшення кількості людей, які потребуватимуть соціального захисту. Водночас, внаслідок військового конфлікту на сході, країна має тисячі інвалідів серед учасників антитерористичної операції. Починаючи з 2014 року, одним з наболілих питань у суспільстві є забезпечення прав людей, які отримали інвалідність під час Революції Гідності.

Так, постановою Кабінету Міністрів від 26 червня 2015 р. №445 внесено зміни до пункту 8 Порядку виплати одноразової грошової допомоги особам, які отримали тяжкі тілесні ушкодження під час участі у масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 р. №324. Зазначений нормативний акт дасть можливість найближчим родичам тяжкопоранених осіб отримати передбачені кошти одноразової грошової допомоги від держави у випадку їх недієздатності (знаходження у комі, реанімації тощо) або смерті особи, яка має право на отримання цих коштів.

14 липня 2015 року Президентом України підписано Закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту інвалідів, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу”. Цим Законом вносяться зміни до Закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”, якими встановлюється, що інваліди, які не мають права на призначення пенсії чи соціальної допомоги відповідно до законів України “Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам”, мають право на отримання відповідних пільг на підставі довідки, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у містах Київ та Севастополь держадміністрацій, виконавчим органом міської ради за місцем проживання. У свою чергу, до законів України “Про міський електричний транспорт” та “Про автомобільний транспорт” вносяться зміни, згідно з якими відповідні транспортні пільги надаються також на підставі зазначеної довідки. Закон набрав чинності з 17 липня поточного року.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), з початку року на урядову “гарячу лінію” з питань соціального захисту надійшло майже 8 500 звернень від людей з особливими потребами. Більшість з них – від жителів Донецької, Дніпропетровської, Одеської областей та м. Київ.

Найчастіше громадяни звертались щодо надання пільг, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг, на придбання медичних препаратів та проїзд. Здебільшого це пов’язано з внесенням змін до законів України щодо вилучення права окремих категорій громадян на пільговий проїзд та пільгову оплату житлово-комунальних послуг, що набирали чинності з 1 червня та 1 липня ц.р., та затвердженням Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї. Також громадяни просили сприяння у наданні матеріальної допомоги, у тому числі на лікування та вирішення соціально-побутових проблем. Не залишилося поза увагою людей з обмеженими можливостями і питання надання житлових субсидій. Крім того, громадяни з особливими потребами звертались стосовно отримання соціальної допомоги по інвалідності.

Так, одинокий пенсіонер (інвалід ІІ групи) з м. Димитров Донецької області зателефонував на урядову “гарячу лінію” та попросив сприяння у призначенні соціального працівника для здійснення догляду за ним. За результатами розгляду звернення виконавчим комітетом Димитрівської міської ради повідомлено, що заявник прийнятий на соціальне обслуговування у підрозділ відділення соціальної допомоги вдома, йому призначений соціальний працівник для надання соціальних послуг. Під час зворотного зв’язку фахівці Центру переконалися, що допомога одинокій людині надана.

Житель м. Херсон (інвалід І групи, йому проведено трансплантацію нирки) звернувся з проханням посприяти у забезпеченні на пільгових умовах медичними препаратами: сандімун неорал, міфортик та медрол, оскільки в центральній районній аптеці №3 м. Херсон відмовляють у видачі ліків через відсутність фінансування. В Управлінні охорони здоров’я Херсонської міської ради повідомили, що лікування хворих з трансплантованими органами повинно здійснюватися централізовано за рахунок державного бюджету, але у зв’язку з загрозою життю багатьох хворих, міською радою розглянуто зазначене питання та виділено додаткові кошти. Зворотним зв’язком підтверджено позитивне вирішення питання, зазначені ліки заявник отримав.

В Україні забезпечення осіб з інвалідністю протезно-ортопедичною продукцією здійснюється відповідно до норм статті 38 Закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”. Зокрема, цією статтею передбачено, що інвалідам і дітям-інвалідам надаються безоплатно або на пільгових умовах послуги з соціально-побутового і медичного обслуговування, технічні та інші засоби реабілітації (засоби для пересування, протезні вироби, сурдотехнічні засоби, мобільні телефони для письмового спілкування тощо) на підставі індивідуальної програми реабілітації.

Так, інвалід І групи – заявниця з Борщівського району Тернопільської області потребувала інвалідного візка. Після звернення на урядову “гарячу лінію” питання було вирішено. Департамент соціального захисту населення Тернопільської облдержадміністрації забезпечив жінку кріслом-колісним, призначеним для використання у приміщеннях та на дорогах з твердим покриттям, що підтверджено зворотним зв’язком.

На урядову “гарячу лінію” у телефонному режимі звернулася жінка (інвалід ІІІ групи) з Ізмаїльського району Одеської області. Вона повідомила фахівцям Центру, що потребує матеріальної допомоги, оскільки перебуває на стаціонарному лікуванні в Одеській обласній клінічній лікарні. За результатами розгляду звернення, Ізмаїльська райдержадміністрація знайшла можливість надати їй матеріальну допомогу, про що підтвердила заявниця під час зворотного зв’язку.

За період з 10 по 16 липня 2015 року на урядову “гарячу лінію” надійшло 31 тисяча 247 дзвінків, а також 271 громадянин звернувся через Інтернет.

Урядова “гаряча лінія” працює цілодобово за номером: 0-800-507-309.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової “гарячої лінії”: +38 (044) 284-19-15. Киянам надається прямий міський телефон “гарячої лінії” за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Центру за адресою: www.ukc.gov.ua.

Укрінформ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*