Особи з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень мають ті ж основоположні права, як і інші, – Мінсоцполітики

1 17 5 DSC 3684 2. інвалідністю, інтелектуальних порушень

  1 17 5 DSC 3684 1Репродуктивні права осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, потреби та перспективи впровадження навчальних курсів з питань репродуктивного здоров’я та статевої поведінки в сфері освіти дітей з особливими потребами та молодих людей з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, а також в реабілітаційних та соціальних установах – ці та інші питання стали предметом обговорення під час засідання круглого столу „Право на любов: репродуктивне здоров’я та права осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень”, що відбувся у Національному музеї Тараса Шевченка.

Захід проводився у рамках проекту „Репродуктивне здоров’я в Україні”, що впроваджується Благодійним Фондом „Здоров’я жінки і планування сім’ї” за підтримки Агентства США (USAID) з міжнародного розвитку у співпраці з Всеукраїнською громадською організацією „Коаліція захисту прав інвалідів та осіб із інтелектуальною недостатністю”.

Участь у ньому взяли фахівці Мінсоцполітики, зокрема Департаменту соціального захисту інвалідів, Департаменту сімейної, ґендерної політики та протидії торгівлі людьми, Управління у справах людей похилого віку та надання соціальних послуг, Управління профілактики соціального сирітства, а також представники Уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю, МОН, громадських організацій.

На сьогодні одним із завдань Мінсоцполітики є реформування системи надання соціальних послуг з метою підвищення їх якості та ефективності, – наголошують у Міністерстві. При цьому зазначається, що важливим аспектом у цьому питанні є забезпечення всіх прав осіб, що проживають в інтернатних установах, зокрема права осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень на особисте життя та збереження репродуктивного здоров’я. Адже вони мають ті ж основоположні права, як і інші.

“В Україні у третині інтернатних установ проживають особи, змішані за статтю. Спеціалісти інтернатних установ зауважують, що в таких установах простежується більше бажання жити, слідкувати за своїм зовнішнім виглядом та розвиватися. І наше завдання обговорити – яким чином навчити, донести особам з інтелектуальними порушеннями інформацію про можливість збереження репродуктивного здоров’я та реалізацію права на любов”, – підкреслила, зокрема, представник Управління у справах людей похилого віку та надання соціальних послуг Мінсоцполітики Тетяна Гусельникова.

Також під час круглого столу було презентовано нову розробку ВГО „Коаліція” „Стосунки та секс: безпека та здоров’я для молоді з інтелектуальними порушеннями”, підготовлену спрощеною мовою, та розглянуто низку інших питань, у тому числі й міжнародний досвід у цій сфері.

Учасники зібрання дійшли висновку, що питання репродуктивного здоров’я та забезпечення прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень є актуальними й потребують подальшого дослідження.

Фото: http://inteldisabilities-coalition.kiev.ua/

Міністерство соціальної політики України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*