Богдан Крикливенко: «Особливої гостроти проблема недотримання прав і свобод інвалідів набула у зв’язку з трагічними для нашої країни подіями»

1 19 6 27 2434. інвалідів

Це відзначив керівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, представляючи у Женеві на 14-й сесії Комітету ООН з прав інвалідів альтернативну доповідь українського Омбудсмана.

У доповіді Уповноваженого міститься її оцінка стану забезпечення в Україні прав людей з інвалідністю, зокрема після окупації Автономної Республіки Крим та розв’язання воєнного конфлікту на сході країни.

«З початку конфлікту, за різними оцінками, понад 1,5 мільйона людей стали вимушеними переселенцями всередині країни, з них понад 80 тис. інвалідів (за станом на 01.01.2015 р. офіційно зареєстровані як внутрішньо переміщені особи понад 825 тис. осіб, з них понад 29 тис. – інваліди). Біля 320 тис. інвалідів (з них біля 20 тис. дітей-інвалідів), які проживали на території Донецької і Луганської областей, опинилися безпосередньо в зоні воєнного конфлікту. За оцінками міжнародних наглядових місій, в зоні воєнних дій на Сході України загинули понад 6 тис. осіб і майже 16 тис. осіб отримали поранення. Серед 2979 військовослужбовців Збройних Сил України, Національної гвардії України, МВС та інших силових відомств, які отримали поранення, за станом на 1 липня 2015 року інвалідами війни визнано 925 осіб»,- повідомляється у доповіді Уповноваженого з прав людини.

У документі йдеться також про те, що через відсутність достовірної інформації оцінити сьогодні масштаби втрат загиблими і пораненими серед інвалідів, а також тих, хто залишилися на непідконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей і в зоні проведення АТО, неможливо. Вказане стосується й інформації про кількість людей з числа мирного населення на непідконтрольній Україні території і в зоні проведення бойових дій, що отримали інвалідність внаслідок поранень.

«Подальше загострення воєнного конфлікту на сході країни, погіршення загальноекономічної і фінансової ситуації в Україні, зростання бідності серед населення викликає у мене серйозне занепокоєння у зв’язку з майбутньою долею людей, особливо інвалідів, і можливими гуманітарними наслідками», – наголошується в альтернативній доповіді Валерії Лутковської.

Для більш детального ознайомлення та скачування Альтернативна доповідь Уповноваженого ВРУ з прав людини про стан виконання Конвенції ООН про права інвалідів розміщена на офіційному веб-сайті Уповноваженого у розділі Документи – Щорічні та спеціальні доповіді.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*