Виборці з інвалідністю: форум-театр про «невидиму» дискримінацію

1 04 4 foto 2. інвалідністю

  1 04 4 foto 1

28-29 серпня в Києві у приміщенні Національного музею Тараса Шевченка відбувся семінар з форум-театру для людей з інвалідністю на тему «Через діалог до рівності у виборчих правах».

Напередодні виборчої кампанії кандидатів до місцевої влади, яка офіційно розпочнеться 5 вересня, гостро постає питання “Як забезпечити належні умови для безперешкодної участі людей з інвалідністю у виборах?”

Громадські організації “Театр для діалогу” та “Генерація успішної дії” запропонували 12 учасникам семінару людям, які мають порушення зору, слуху та опорно-рухового апарату, новий формат захисту своїх прав: створити на основі власного досвіду театральну виставу у форматі форум-театру.

Вистава форум-театру показує нагальну соціальну проблему, але не пропонує її вирішення. Рішення шукають самі глядачі під час перегляду та обговорення вистави. Таким чином, актори та глядачі будують діалог навколо представленої проблеми та спільно шукають варіанти її вирішення.

Юлія Миронюк, учасниця семінару, вважає, що форум-театр дає можливість людям наочно показати різні соціальні проблеми, з якими вони постійно зіштовхуються, не зважаючи на їх соціальний статус чи стан здоров’я, і при цьому допомагає розкритися самим учасникам.

Протягом двох днів учасники семінару розробили три сценки, які висвітлюють такі питання: “Як нечуючій людині дізнатися про те, за що агітують кандидати? Як зазвичай почувається незряча людина на виборчій дільниці?

Що може зробити член дільничної виборчої комісії, аби допомогти незрячій людині проголосувати? Які умови має забезпечити виборча комісія для людей, які пересуваються на інвалідних візках та хочуть проголосувати особисто на дільниці?”

“Театр дає змогу не лише пояснити представникам влади словами і документами актуальність піднятих питань, але й допомагає відчути те, наскільки нагальними є їх вирішенні”, – говорить Юлія Сачук, Віце-президент ВГО людей з інвалідністю «Генерація успішної дії», яка виступила партнером проекту.

Після проведення репетицій та консультацій з громадськими експертами, “Театр для діалогу” планує публічний показ вистави, мета якого – створити простір для діалогу людей з інвалідністю та запрошених представників уряду, політичних партій, громадськості та засобів масової інформації. Після показу та проведення форуму будуть озвучені рекомендації та заходи для забезпечення можливостей людям з інвалідністю на рівні з іншими вільно реалізовувати свої виборчі права, зокрема і на місцевих виборах 25 жовтня.

Фото з семінару можна переглянути за посиланням: http://on.fb.me/1NajFYB

«Театр для діалогу» – громадська організація, яка працює для створення змін у суспільстві через побудову діалогу між різними верствами населення мовою театру.

Семінар “Через діалог до рівності у виборчих правах” проводиться громадською організацією “Театр для діалогу” у партнерстві з ВГО “Генерація Успішної Дії” в рамках проекту “Досягнення рівності: спільний підхід для покращення стану рівності та недискримінації”. Проект співфінансується представництвом Європейського Союзу в Україні.

Контакти

Яна

0973618379

Яна Салахова

Ресурсний центр ГУРТ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*