Роз’яснення Служби: протезування постраждалих учасників АТО – за рахунок держави

1 16 6 108008-23 2. ортезування, протезування, реабілітації

На численні запити засобів масової інформації щодо участі держави у наданні допомоги з протезування українських бійців, які постраждали, захищаючи територіальну цілісність України, Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції надає роз’яснення.

Відповідно до Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 р. 321, протезування та ортезування учасників АТО в Україні здійснюється за кошти державного бюджету.

Разом з тим, для учасників антитерористичної операції законодавством визначено безоплатне протезування (ортезування) за кордоном виробами підвищеної функціональності (постанова Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 р. 518), на що державним бюджетом передбачено відповідні кошти. Розмір грошової допомоги на протезування (ортезування) однієї кінцівки за кордоном не може перевищувати 900 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Наразі це складає 1 096 200 грн., а в окремих випадках цей розмір може бути збільшений, але не більше ніж у два рази.

Вищезазначеною постановою на Службу покладено завдання організації протезування учасників АТО за кордоном.

Так, у червні 2015 року Службою організовано протезування 1 учасника АТО у Німеччині компанією “Otto Bock” та 3 бійців в Італії, компанією “Сorpora centro ortopedico” (інформацію дивиться на сайті Служби).

Службою здійснюється щотижневий моніторинг ситуації та персональних потреб учасників АТО, які потребують протезування (ортезування) або забезпечення іншими видами технічних засобів реабілітації. Інформація моніторингу щотижнево оновлюється і публікується на офіційному веб-сайті Служби у розділі “Протезування та технічні засоби реабілітації”/Моніторинг.

Що стосується акції збору пластмасових кришечок від пляшок, інформація щодо якої широко розповсюджується у засобах масової інформації, для забезпечення учасників АТО технічними та іншими засобами реабілітації (крісла колісні, протезування та інші) повідомляємо, що Служба не бере участь в акціях, що стосуються збору коштів на протезування (ортезування) учасників АТО, у тому числі за кордоном, а також забезпечення іншими технічними засобами реабілітації, оскільки зазначені засоби реабілітації видаються учасникам АТО безкоштовно.

Зважаючи на вищезазначене та з метою запобігання вчинення протиправних дій, Служба звертається до засобів масової інформації з проханням під час підготовки статей, сюжетів та програм, враховувати відповідний коментар та гарантоване державою право учасників АТО на безоплатне забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, у тому числі протезуванням (ортезуванням).

Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*