Мінсоцполітики: У рамках реформування системи надання соціальних послуг одним з головних завдань є включення осіб з інтелектуальними порушеннями в життя громади

1 20 6 pic01870 2. інвалідів, інтелектуальними порушеннями

Напередодні Всесвітнього дня психічного здоров’я в рамках проектів ВГО „Коаліція” за сприяння Європейського Союзу, Мінсоцполітики та Фонду соціального захисту інвалідів 8-9 жовтня 2015 року відбулася Всеукраїнська нарада щодо виконання Конвенції ООН про права інвалідів у сучасних умовах „Гідність у психічному здоров’ї”.

Участь у ній взяли експерти Представництва Європейського Союзу в Україні, Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич, фахівці Мінсоцполітики, зокрема Департаменту соціального захисту інвалідів, Управління у справах людей похилого віку та надання соціальних послуг, а також представники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, громадських організацій, наукових інститутів.

Серед питань, що обговорювались, були децентралізація як чинник розвитку соціального замовлення, системні зміни в українській соціальній політиці, перспективи впровадження деінституалізації та інші.

Яскравим відкриттям заходу стала вистава форум-театру Благодійного товариства допомоги інвалідам та особам з інтелектуальною недостатністю „Джерела”, що не залишила байдужим жодного з присутніх. Акторами в ній виступили люди з інтелектуальними порушеннями, які своєю грою показали ті соціальні проблеми, з якими стикаються у повсякденному житті.

Говорячи про перспективи впровадження деінституалізації та соціальної послуги представництва інтересів, представник Управління у справах людей похилого віку та надання соціальних послуг Мінсоцполітики Тетяна Гусельникова підкреслила: „У рамках реформування системи надання соціальних послуг одним з головних завдань є включення осіб з інтелектуальними порушеннями в життя громади, створення умов для набуття навичок самостійного проживання. З цією метою триває процес деінституалізації, який визначено законодавчо”.

Також йшлося про те, що Мінсоцполітики у співпраці з ВГО „Коаліція” вже розроблено низку нормативно-правових актів, у тому числі нові редакції Типового положення про психоневрологічний інтернат та Типового положення про дитячий будинок-інтернат, Стандарт надання соціальної послуги представництва інтересів для осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, спрямованих на виконання окреслених завдань.

Учасники наради дійшли висновку, що питання, обговорені під час зібрання, є актуальними й потребують подальшого опрацювання.

Міністерство соціальної політики України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*