Як призначатимуть пенсію інваліду АТО?

1 19 8 thumb 29934 zorya news m 2. інвалідів

  1 19 8 thumb 29934 zorya news m 1

Запитує Олег Кобцев з Дніпропетровська: Набув статус інваліда війни — брав участь в АТО. Як мені призначатимуть пенсію?

Шановний Олеже Васильовичу, інвалідами війни є особи з числа військовослужбовців діючої армії та флоту, партизанів, підпільників, працівників, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, яких вони зазнали під час захисту Батьківщини, виконання обов’язків військової служби (службових обов’язків) чи пов’язаних з перебуванням на фронті, у партизанських загонах і з’єднаннях, підпільних організаціях і групах та інших формуваннях, визнаних такими законодавством України, в районі воєнних дій, на прифронтових дільницях залізниць, на спорудженні оборонних рубежів, військово-морських баз та аеродромів у період Другої світової війни або під час участі в бойових діях у мирний час (ст. 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»).

Пенсія по інвалідності призначається або за нормами Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», або за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (залежно від статусу особи та/або за вибором інваліда).

До пенсії встановлюється підвищення як інваліду війни відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»: для інвалідів війни І групи — 50%, інвалідів війни ІІ групи — 40%, інвалідів війни ІІІ групи — 30% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Розмір цільової грошової допомоги до пенсії інвалідам війни І групи становить 70 грн., інвалідам війни ІІ та ІІІ групи — 50 грн.

Розміри пенсії інвалідам війни, обчислені відповідно до ст. 27 та ч. 2 ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», ст. 13 і 21 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», збільшуються на 25% (Постанова Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 №1381).

Крім того, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 28.07.2010 №656 (із змінами) інвалідам війни, у яких щомісячний розмір пенсійної виплати (з урахуванням передбачених законодавством надбавок і доплат до пенсії, крім пенсії за особливі заслуги перед Україною) не досягає: в інвалідів війни І групи — 285%, інвалідів війни ІІ групи — 255%, інвалідів війни ІІІ групи — 225% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії в сумі, якої не вистачає до зазначених розмірів.

Людмила Маслова

Зоря

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*