Особливим потребам — особливу увагу

1 23 6 30349-1u 3. обмеженими фізичними можливостями, протезування, реабілітації, інвалідністю, інвалідів

У Міністерстві соціальної політики розповіли, що зроблено останнім часом для підтримки людей з обмеженими фізичним можливостями

У наш нелегкий час не слід забувати, що поряд є люди, яким важко не лише через брак коштів. А й через те, що вони мають обмежені фізичні можливості. Останнім часом їхня кількість збільшується, адже із зони проведення АТО повертаються поранені хлопці, які потребують термінового лікування та подальшої реабілітації.

Держава розуміє це і через профільні міністерства та відомства й зміни до законодавства намагається надати цим людям максимум допомоги. Про те, що зроблено в цьому напрямі, «Урядовому кур’єру» розповіли фахівці Міністерства соціальної політики.

Підвищення соцстандартів

Так, із 1 вересня 2015 року з підвищенням рівня соціальних стандартів відбулося збільшення на 13% мінімальних пенсійних виплат, зокрема для інвалідів загального захворювання, мінімальна пенсія за віком підвищилася на 125 гривень, мінімальна пенсійна виплата інвалідам війни та учасникам бойових дій для інвалідів І групи — на 356,25 гривні, ІІ — на 318,75, ІІІ групи — на 281,25, учасників бойових дій — на 206,25 гривні.

Середній розмір пенсії у зв’язку з інвалідністю на 1 листопада 2015 становить 1497,93 гривні, а інвалідам війни — 3653,76 гривні.

18 листопада 2015 року Кабінет Міністрів вніс зміни до своєї постанови від 26 березня 2008 року № 265, якими забезпечив пенсійні виплати інвалідам ІІІ групи загального захворювання та виплату державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

У червні 2015 року Верховна Рада ухвалила закон про встановлення з 1 січня 2016 року щомісячної доплати інвалідам з дитинства підгрупи А І групи. Розмір державної соціальної допомоги дорослим інвалідам буде підвищено до розміру допомоги з надбавкою на догляд, що виплачується на дітей-інвалідів, які мають однаково найважчий ступінь втрати здоров’я (підгрупа А).

З початку 2015 року законодавчо дозволено одному з батьків, який доглядає за інвалідом з дитинства з високим ступенем втрати здоров’я, брати додаткову соціальну відпустку. Раніше таке право мали матері або батьки дітей-інвалідів для догляду за дитиною-інвалідом з високим ступенем втрати здоров’я до досягнення нею повноліття.

Недієздатні зможуть самі захищати свої права

У 2015 році розроблено і подано на розгляд Кабміну проект закону «Про опіку і піклування над повнолітніми недієздатними особами та особами, цивільна дієздатність яких обмежена». У законопроекті визначено основні засади встановлення, здійснення і припинення опіки та піклування над повнолітніми, діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в цій сфері та забезпечення майнових прав таких осіб.

Крім того, для забезпечення виконання Україною міжнародних зобов’язань проектом закону передбачено чимало нововведень, зокрема надання права повнолітнім недієздатним особам на звернення зі скаргами на рішення, дії чи бездіяльність щодо опіки над ними та на звернення до суду за поновленням своєї дієздатності й звільненням опікуна.

Для комплексного вирішення питання зайнятості інвалідів, зокрема стимулювання роботодавців працевлаштовувати людей з обмеженими фізичними можливостями, а також комплексного розв’язання проблем технічного характеру, що мають місце у сфері зайнятості інвалідів, та узгодження національного законодавства з нормами Конвенції ООН про права інвалідів за ініціативи Мінсоцполітики розроблено проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зайнятості інвалідів», зареєстрований у Верховній Раді (№ 2322а від 09.07.2015 року).

А ще на виконання Угоди з ЄС міністерство розробило нову редакцію Закону «Про соціальні послуги». Нині проект цього закону від 18.09.2015 року подано до Верховної Ради (№ 3143 від 18.09.2015). Його ухвалення забезпечить єдині підходи в організації роботи системи соціальних послуг, доступність послуг та прозорість процесу їх надання, захист прав отримувачів тощо.

Для підвищення рівня соціальних і правових гарантій військовослужбовців, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації в особливий період, зокрема тих, які зазнали поранення, внесено зміни до багатьох нормативно-правових актів.

Для учасників АТО

Питання надання статусу інваліда війни відповідно до частини третьої статті 7 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» особам, які стали інвалідами внаслідок безпосередньої участі в антитерористичній операції, врегульовано постановою Кабінету Міністрів від 08.09.2015 року № 685 «Про затвердження Порядку надання статусу інваліда війни особам, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення».

Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення житлом осіб, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції та/або у забезпеченні її проведення і втратили функціональні можливості нижніх кінцівок затверджено на засіданні уряду постановою Кабінету Міністрів від 17.06.2015 року № 407.

Засоби реабілітації

А ще цього року для забезпечення інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації відповідно до Закону «По Державний бюджет України на 2015 рік» затверджено видатки в сумі 906,1 мільйона гривень (7 жовтня 2015 року Кабмін ухвалив розпорядження за № 1037-р, яким на це передбачено збільшення видатків у обсязі 88 723,9 тисячі гривень), що на 332,8 мільйона гривень більше, ніж торік.

У 2015-му в державному бюджеті для надання фінансової підтримки громадським організаціям інвалідів, які мають статус всеукраїнських, було передбачено 57 205,5 тисячі гривень. Ця фінансова підтримка надана 23 всеукраїнським громадським організаціям.

Попри складну соціально-економічну ситуацію, соціальні гарантії підприємствам громадських організацій інвалідів у вигляді пільг з оподаткування (податку на прибуток підприємств, податку на додану вартість, земельного податку) у 2015 році збережено. Також до 01.01.2020 року пролонговано норму для підприємств громадських організацій інвалідів щодо нульової ставки оподаткування податком на додану вартість постачання товарів і послуг. Раніше термін дії цієї пільги закінчувався 01.01.2015 року.

Працевлаштування

За десять місяців 2015 року послугами державної служби зайнятості скористалося 39,7 тисячі осіб з інвалідністю, зареєстрованих як безробітні. Всього за направленнями центрів зайнятості впродовж січня-жовтня 2015 року працевлаштовано 10,4 тисячі людей з обмеженими фізичними можливостями. Із них 648 започаткували власну справу, отримавши одноразову допомогу по безробіттю. До громадських та інших робіт тимчасового характеру залучено 3,6 тисячі осіб з інвалідністю. А 3,8 тисячі — проходили професійне навчання. За сприяння державної служби зайнятості 38,1 тисячі осіб з інвалідністю скористалися профорієнтаційними послугами, спрямованими на допомогу у виборі професії чи напряму навчання.

За ініціативи Державної служби зайнятості та підтримки Міністерства соціальної політики з 1 по 10 грудня 2015 року відбудеться Всеукраїнська декада зайнятості для осіб з інвалідністю та учасників антитерористичної операції. Заходи проходитимуть в усіх 612 районних та міських центрах зайнятості, центрах реабілітації, медичних закладах, на підприємствах і в навчальних закладах.

Соціальні послуги

Відбувається реформування системи надання соціальних послуг, зокрема людям з обмеженими фізичними можливостями.

Проведено роботу із запровадження стандартизації соціальних послуг:

♦ 11 державних стандартів соціальних послуг затверджено наказами Мінсоцполітики, зокрема у 2015 році 4: підтриманого проживання (наказ від 03.04.2015 року № 372, зареєстровано в Мін’юсті 22.04.2015 за № 458/26903), соціальної адаптації (наказ від 18.05.2015 р. № 514, зареєстрований у Мін’юсті 05.06.2015 за № 665/27110), консультування (наказ від 02.07.2015 р. № 678, зареєстрований у Мін’юсті 17.07.2015 за № 866/27311), соціальної послуги профілактики (наказ від 10.09.2015 р. № 912, зареєстрований в Мін’юсті 29.09.2015 за № 1155/27600);

♦ 7 стандартів опрацьовують центральні органи виконавчої влади та структурні підрозділи з питань соціального захисту населення.

Упродовж 2014—2015 років спрощено процедуру отримання компенсацій фізичними особами за надані соціальні послуги, зокрема запроваджено електронний обмін інформацією між Мінсоцполітики та Державною фіскальною службою про фізичних осіб-платників податків, що зменшило перелік документів для призначення компенсації.

Забезпечено функціонування мережі закладів, які надають соціальні та реабілітаційні послуги людям, що перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги, зокрема інвалідам та дітям-інвалідам. Серед них: 656 територіальних центрів соціального обслуговування (надають соціальні послуги, обслуговують понад 1,5 мільйона осіб); 289 будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів (в них проживає понад 45,8 тисячі осіб); 151 реабілітаційна установа для інвалідів та дітей-інвалідів (на 01.10.2015 року тут отримали реабілітаційні послуги понад 12 тисяч людей з інвалідністю, із них 10,4 тисячі дітей-інвалідів).

У будинках-інтернатах для громадян похилого віку та інвалідів створюються умови для соціальної інтеграції інвалідів у суспільство.

Ці установи й надалі впроваджують інноваційні соціальні послуги, зокрема:

♦ створено соціально-педагогічні «Університети третього віку» (навчаються понад 29 тис осіб);

♦ забезпечено паліативний догляд удома за понад 300 невиліковно хворими громадянами (у Києві, Черкаській та Харківській областях);

♦ надаються соціальні послуги мультидисциплінарних команд (отримують понад 69 тисяч осіб);

♦ триває догляд удома за хворими з психічними розладами (отримують 887 осіб у Києві, Черкаській та Харківській областях);

♦ утворено відділення підтриманого проживання при Одеському дитячому будинку-інтернаті);

♦ забезпечено денний догляд за дітьми-інвалідами.

У співпраці Мінсоцполітики та регіональних органів виконавчої влади коштом місцевих бюджетів у 2015 році діють 65 відділень денного догляду за дітьми-інвалідами (групи денного перебування дітей-інвалідів) при діючих соціальних установах, зокрема на базі територіальних центрів (11 відділень), дитячих будинків-інтернатів (2 відділення), центрів соціальної реабілітації дітей-інвалідів (51 відділення). Таку послугу тут отримують понад 1,5 тисячі дітей-інвалідів.

Відпочинок та оздоровлення

Для підтримки здоров’я інвалідів та ветеранів війни Мінсоцполітики підпорядковано 4 санаторії: «Перемога» (м. Київ), «Батьківщина» (м. Трускавець), «Слава» (м. Миргород), «Салют» (м. Одеса), в яких щороку проходять санаторно-курортне лікування майже 15 тисяч осіб.

У межах реформування системи місцевого самоврядування та децентралізації державної влади Мінсоцполітики передано з центрального рівня на регіональний закупівлю путівок до санаторно-курортних закладів для постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи громадян, зокрема дітей-інвалідів. Це дало змогу регіонам, де передбачена сума коштів для закупівлі путівок становила менше 100 тисяч гривень, укладати договори на санаторно-курортне лікування із закладами без застосування процедури закупівлі. Таким чином забезпечено лікуванням майже 100% осіб, які звернулися з відповідною заявою.

Для переселенців-інвалідів

Аби посилити соціальний захист осіб, що перемістилися з тимчасово окупованих територій та територій проведення антитерористичної операції, їх ставлять на соціальний облік.

На кінець 2014 року обліковано 562 216 сімей відповідної категорії (824 730 осіб), зокрема 36 827 осіб з інвалідністю (у листопаді 2015 року їхня чисельність зросла до понад 65 тисяч осіб).

Для забезпечення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб на сьогодні вже врегульовано чимало питань, а саме:

♦ визначено механізм щодо призначення та відновлення виплати пенсій, державних допомог та інших соціальних виплат за місцем фактичного проживання;

♦ забезпечено надання допомоги на проживання, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг (цей розмір для осіб з інвалідністю вищий на 7%, ніж для інших переселенців);

♦ спрощено механізм надання реабілітаційних послуг інвалідам та дітям-інвалідам і забезпечення їх засобами реабілітації;

♦ запроваджено надання одноразової допомоги з благодійних коштів постраждалим особам, які перебувають у складних життєвих обставинах (зокрема особам з інвалідністю);

♦ спрощено процедуру їхнього працевлаштування, набуття статусу безробітного, а також порядок реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю (у частині розширення можливості припинення дії укладеного трудового договору в будь-якому центрі зайнятості).

На 19.11.2015 з питань переведення на нове місце перебування пенсійних справ звернулося 1 178 188 осіб, за соціальною допомогою — 50 166, з яких 48 295 особам призначено різні види соціальної допомоги. За призначенням щомісячної адресної допомоги для покриття витрат на проживання, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг звернулися 606 430 сімей, з яких призначено допомогу 569 565 родинам.

Реабілітація та протезування

Державним коштом фінансується протезування за кордоном учасників антитерористичної операції, яким необхідне складне лікування.

На 20 листопада 2015 року потребували забезпечення технічними засобами реабілітації, зокрема протезуванням, 386 інвалідів АТО, з яких :

♦ 146 бійцям провели протезування (із них 6 пораненим — за кордоном);

♦ 117 бійців потребують протезування (із них 8 бійців — за кордоном);

♦ 48 пораненим розпочато протезування, а 61, які поки що за станом здоров’я не готові до протезування, — перебувають на лікуванні;

♦ 95 бійців потребують забезпечення іншими засобами реабілітації.

Майже 64 мільйони гривень надано для забезпечення доступним житлом осіб, які під час антитерористичної операції втратили кінцівки або мають порушення опорно-рухового апарату. На 17.11.2015 року укладено 17 договорів купівлі-продажу житла цим бійцям на понад 8 мільйонів гривень, 33-м військовим підбирають житло та готують необхідні документи для укладання договорів на його придбання.

Понад 50 мільйонів гривень передбачено на соціальну й професійну адаптацію та санаторно-курортне лікування постраждалих учасників антитерористичної операції.

За результатами конкурсних торгів визначено 16 переможців (закладів санаторно-курортного лікування), з якими укладено договори на закупівлю 4902 путівок на 22,45 мільйона гривень.

За оперативними даними (на 03.11.2015 року), забезпечено санаторно-курортним лікуванням 1 896 постраждалих учасників антитерористичної операції (зокрема інвалідів з-поміж учасників антитерористичної операції).

З березня 2015 року для осіб, звільнених з військової служби, які внаслідок участі в антитерористичній операції стали інвалідами, передбачено право на одноразове отримання ваучера на навчання новій професії. Впродовж січня-жовтня 2015 року з метою перепідготовки, опанування спеціалізації, підвищення кваліфікації їх отримали 15 осіб з інвалідністю.

Централізований банк даних

Цього року значні бюджетні видатки (близько 4,2 мільйона гривень) спрямовано на модернізацію і розвиток програмного забезпечення Централізованого банку даних щодо проблем інвалідності — єдиної комплексної інформаційно-аналітичної системи обліку дорослих і дітей з обмеженими фізичним можливостями. Він покликаний вести статистичний облік цих осіб стосовно їхніх прав і потреб, своєчасно виявляти осіб з первинною інвалідністю, контролювати за реалізацією їхніх прав на здоровий розвиток, реабілітацію, підвищення ефективності й адресності під час формування бюджетних програм для надання реабілітаційних заходів, засобів і послуг.

Любомира Коваль

«Урядовий кур’єр»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*