Пенсійний Фонд отримав наганяй від юристів Української Гельсінської спілки з прав людини

1 11 8 Українська-Гельсінська-спілка-з-прав-людини 2. пенсії

  1 11 8 Українська-Гельсінська-спілка-з-прав-людини 1Пенсійний Фонд України вкотре програв суд Українській Гельсінській спілці з прав людини. Цього разу юристи УГСПЛ виграли стратегічну справу — Пенсійний Фонд Львова незаконно відмовляв жінці у перерахунку пенсії.

Три роки поспіль Пенсійний Фонд Львова вимагав у пані Тетяни довідку усталеної форми № 122, яку жінка, старанно оббігавши всіх чиновників, так і не змогла ніде отримати. Це і недивно, бо як довели юристи — Пенсійний Фонд вимагав цю довідку незаконно!

Ми вже писали про історію пані Тетяни, яка звернулась до Пенсійного Фонду у місті Львові, щоб той перерахував їй пенсію та призначив, відповідно до спеціальних обрахунків, більший розмір щомісячних виплат. Натомість Пенсійний Фонд став безпідставно вимагати у жінки довідку усталеної форми. Юристи Української Гельсінської спілки з прав людини допомогли пані Тетяні виграти суд першої інстанції. Минулого тижня відбулось засідання Апеляційного суду — до якого звернувся Пенсійний Фонд в надії оскаржити рішення районного суду. І знову невдача — суддя виніс ухвалу на користь пані Тетяни, суворо прокоментувавши дії Управління Пенсійного Фонду, яке на судді представляла сама очільниця.

“Цією справою ми хочемо створити прецедент, який надасть можливість вплинути на протизаконну і непоодиноку практику Управлінь Пенсійного Фонду щодо вимог надавати довідку № 122 всім чорнобильцям і їх вдовам та дітям (окрім тих ліквідаторів, які йшли на ЧАЕС за цивільним наймом і для яких ця довідка розроблялась). Сподіваюсь, люди, які опинились в такій чи схожій ситуації, скористаються нашим досвідом та напрацюваннями” — розповідає Ніна Хома, юрист Львівської громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини.

Нагадаємо, що на перерахунок пенсії пані Тетяна отримала право після смерті чоловіка та набуття статусу інваліда ІІІ групи. Її чоловік був військовозобов’язаним та отримав інвалідність І групи, що спричинила робота, яку він виконував під час ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Пенсійний Фонд обіцяв зробити перерахунок пенсії лише за умови, якщо жінка надасть довідку усталеної форми — № 122 (затвердженої постановою Державного Комітету СРСР по праці та соціальних питаннях від 09.03.1988 р.). Ця довідка фіксує інформацію про роботу та зарплату в зоні відчуження та середній заробіток за місцем праці. Та пані Тетяна в жодній установі не змогла отримати злощасну довідку. Коли жінка зрозуміла, що ходити колами бюрократичного пекла можна безкінечно, звернулась по допомогу до юристів Львівської громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини.

Юристи приймальні, спільно з керівником ЛОО “Союз Чорнобиль України” Всеволодом Смеречинським, детально розібралися в ситуації і знайшли тонкощі в українському законодавстві, які і стали підставою маніпуляції зі сторони Пенсійного Фонду. Хитрість в тому, що подання довідки № 122 є обов’язковим лише для цивільних осіб. А чоловік пані Тетяни був військовозобов’язаним, якого мобілізували на спеціальні збори. З’ясувався і ще один абсурдний факт — надати довідку усталеного зразка фізично виявилося не можливим, бо на момент аварії на ЧАЕС не було нормувальників, які б зазначали час виконання робіт, не було приладів, які б фіксували рівні радіації. Не можливим також виявилося на такій довідці отримати підпис головного бухгалтера військової частини, бо таких посад в частинах не було.

Юристка Львівської громадської приймальні Ніна Хома допомогла пані Тетяні написати позовну заяву, після чого та звернулась до Шевченківського районного суду і виграла справу. Прикметно, що суд розглянув цю справу по суті в досить короткі строки (всього за 2 засідання) і виніс рішення на користь пані Тетяни. Та Пенсійний Фонд не захотів визнавати свою неправоту і подав апеляцію на постанову суду першої інстанції. Львівський апеляційний адміністративний суд також визнав правоту пани Тетяни і залишив в силі рішення Шевченківського районного суду, зобов’язавши Пенсійний Фонд провести перерахунок пенсії вдові чорнобильця. Апеляційний суд підтвердив, що злощасної довідки усталеної форми №122, яку пані Тетяна розшукувала поміж чиновників довгих три роки, таки не потрібно!

На жаль, порушення прав людини Пенсійним Фондом України носять системний характер, про що ми вже неодноразово писали. Незважаючи на те, що Пенсійний Фонд програв чимало справ юристам Української Гельсінської спілки, безчинства чиновників тривають. Чому Пенсійний Фонд висуває незаконні вимоги до громадян? Чому економить бюджетні кошти на соціально-вразливій категорії населення? Кому це вигідно? Ці питання вже давно очікують на відповіді.

Тетяна Гончарук

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*