До прожиткового мінімуму прирівняли пенсію й інвалідам ІІІ групи

1 20 4522122 1. пенсію

До редакції газети надіслав листа житель села Ташань (Переяслав-Хмельницький район, Київська область) Іван Михайлович Овсієнко. Він написав про свою дружину Ніну Василівну, 1957 р.н., яка дев’ятнадцять з половиною років працювала дояркою на фермі колишнього колгоспу «Дружба». Потім захворіла й втратила працездатність, має ІІІ групу інвалідності і мінімальну пенсію.

«Через хворобу вона не допрацювала 6 місяців, щоб піти на пенсію як пільговик у 50 років зі стажем 20 років дояркою. Весь час, коли добавляли пенсію, у неї кожного разу теж була добавка. А оце у вересні не добавили, сказали, що не положено, бо мало стажу. Так вона ж через хворобу не допрацювала! І чомусь її знайомій з Васильківського району, яка теж має ІІІ групу, ті 100 гривень добавили, а моїй жінці ні. Так поясніть: чому так?» – запитує автор листа.

За коментарем щодо цієї ситуації редакція звернулася до начальника відділу з питань призначення пенсій управління Пенсійного фонду України в місті Переяславі-Хмельницькому та районі Світлани Шпакової:

– Насамперед зазначу, що Ніні Василівні Овсієнко вже проведено перерахунок пенсії і, починаючи з 1 грудня ц.р., виплата їй становитиме 1174 грн. Пенсіонерці була призначена мінімальна пенсія, а її розмір не був перерахований, як багатьом іншим пенсіонерам, з 1 вересня 2015 року, бо, згідно із змінами відповідної постанови Кабміну, якою визначено порядок перерахунку пенсій у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму, доплата до цього рівня встановлювалася при наявності повних 20 років страхового стажу у жінок та особам, які мають інвалідність І або ІІ групи.

Та 18 листопада 2015 року Кабмін вніс зміни до постанови від 26 березня 2008 року №265 «Деякі питання пенсійного забезпечення громадян», якими передбачено встановити мінімальні пенсійні виплати інвалідам ІІІ групи загального захворювання, в тому числі дітям-інвалідам, у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Зміни набрали чинності з 1 грудня цього року.

Підготувала Валентина Батрак

«Вісник Переяславщини»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*