Коли підприємець повинен прийняти на роботу інваліда

1 15 file1597764 6c9abc85 1. інвалідів

Фізособа-підприємець не зобов’язана приймати на роботу інваліда, якщо в нього в штаті перебуває менше ніж 8 працівників.

Під час визначення нормативу для створення робочого місця для інваліда потрібно рахувати лише кількість працівників, які працюють за трудовим договором.

Статтею 18 Закону України ” Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” від 21.03.91 р. № 875-ХІІ (далі – Закон №875) установлено, що підприємства, а також фіз- особи, які використовують найману працю, зобов’язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів і звітувати із цього питання до Фонду соціального захисту інвалідів. Тому роботодавці реєструються у відділеннях Фонду за місцем їхньої державної реєстрації як юридичних осіб або фізосіб-підприємців (п. 2 Порядку реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю, затвердженого постановою КМУ від 31.01.07 р. № 70).

Відповідно до ст. 19 Закону № 875 норматив робочих місць, аби працевлаштувати інвалідів, для роботодавців, зокрема, фізичних осіб — підприємців, становить:

— 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік;

— у кількості 1 робочого місця, якщо працює від 8 до 25 осіб.

Суб’єкти господарювання самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів. Середньооблікову чисельність штатних працівників облікового складу за рік визначають з урахуванням норм п.п. 2, З Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату України від 28.09.05 р. № 286.

Зауважимо: підприємець, який використовує найману працю (роботодавець), не перебуває в трудових відносинах сам із собою. Тому він не враховує себе під час розрахунку середньооблікової кількості працівників.

Пенсійний фонд України у Київській області

Київська обласна державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*