Депутати «Народного фронту» розробили законопроект на підтримку підприємств та організацій громадських організацій інвалідів

1 19 6 1401784669 vr. інвалідів

У Парламенті зареєстровано законопроект про внесення змін до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» щодо підтримки підприємств та організацій громадських організацій інвалідів (реєстр. № 4018), розроблений групою народний депутатів України від «Народного фронту» (Л. Денісова, І. Єфремова, І. Котвіцький, І. Бриченко, В. Лунченко, С. Фаєрмарк, В. Підберезняк, Т. Кремінь, Д. Дзензерський, М. Княжицький).

Законопроектом пропонується надавати право на податкові пільги підприємствам громадських організацій інвалідів раз на рік, а не поквартально, як це встановлено зараз.

Хочу пояснити, що надання дозволу одразу на рік значно зменшить бюрократичне навантаження на такі підприємства, адже їм не потрібно буде кожні три місяці готувати необхідні документи. Також позитивним є те, що посадові особи Мінсоцполітики та його регіональних підрозділів будуть менше витрачати робочого часу для розгляду відповідних документів та прийняття рішення щодо надання пільг і вивільнять час для вирішення інших суспільно-значущих проблем.

Окрім того, проект закону покликаний врегулювати питання визначення граничного розміру доходу підприємств громадських організацій інвалідів, при наданні їм пільг з оподаткування. Чинним законодавством граничний поріг доходу встановлений як «валовий дохід в обсязі, меншому за 8400 мінімальних заробітних плат». Проте термін «валовий дохід» у контексті податкового законодавства вже не застосовується.

Тому запропоновано при прийнятті рішення щодо надання права на отримання податкових пільг згаданими підприємствами враховувати річний дохід (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку.

Ухвалення законопроекту призведе до суттєвого вдосконалення положень Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» стосовно порядку отримання підприємствами та організаціями громадських організацій інвалідів дозволу на право користування пільгами, передбаченими податковим законодавством України.

Запропоновані зміни дозволять запобігти виникненню непорозумінь між підприємствами громадських організацій інвалідів та посадовими особами Мінсоцполітики і контролюючими органами.

Денісова Людмила Леонтіївна
Народний депутат України 8-го скликання, голова Комітету ВР України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення

Блоги

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*