Відбування покарання засудженими інвалідами (ВІДЕО)

1 15 5 2421238954412 2. засуджених

  1 15 5 2421238954412 109 лютого в телевізійний ефір Дніпропетровщини вийшов сорок другий випуск відомчої програми управління Державної пенітенціарної служби України у Дніпропетровській області «Територія каяття». Цього разу на розсуд глядачеві була представлена складна тема: відбування покарання засудженими інвалідами. Вчені-кримінологи відзначають, що частка інвалідів-злочинців зростає щорічно. Проте інвалідність не є підставою для звільнення особи від кримінальної відповідальності. Що ж такого можуть накоїти ці і так обділені долею люди? Аби розібратися у цьому складному питанні знімальна група проекту “Територія каяття” вирушила в унікальну установу – Софіївську виправну колонію (№45) – єдиний в Україні виправний заклад, в якому відбувають покарання інваліди І та ІІ груп.

На розсуд глядацької аудиторії були продемонстровані умови відбування покарання специфічної категорії засуджених чоловіків: знімальна група проекту зазирнула у гуртожитки відділень соціально-психологічної служби, де проживають засуджені, оцінили якість харчування, надання медичної допомоги, можливість реалізувати релігійні потреби. В цілому екскурсія тюремною територією зруйнувала у творчої групи всі стереотипи відносно таких специфічних виправних закладів. В рамках зйомок чергового випуску програми «Територія каяття» було організовано особистий прийом засуджених представниками Громадської ради при Управлінні, в ході якого чимала кількість засуджених отримала можливість поділилися наболілими питаннями.

Соціально-криміногенний портрет інвалідів-злочинців дуже неоднозначний. Загалом, значна частина тутешніх засуджених відбуває покарання не вперше, а подекуди вони проводять за гратами десятки років свого життя. Для декого найсильнішою мотивацію залишаються родичі, тому вони прагнуть скоріше вийти на волю. В черговому випуску були продемонстровані чергові життєві драми засуджених. На завершення були продемонстровані позитивні приклади людей-інвалідів, які, звільнившись з місць позбавлення волі, змогли стати повноцінними членами суспільства. Такий творчий хід, на думку авторів, мав надихнути до внутрішніх змін людей з особливими потребами, які стали на злочинний шлях.


Анна Трушова,
управління Державної пенітенціарної служби
України у Дніпропетровській області

Управління Державної пенітенціарної служби у Дніпропетровській області +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*