В Україні існує гуртожиток для людей з інтелектуальною недостатністю

1 16 5 kravchenko tsarenko 2. інвалідів, інтелектуальною недостатністю

  1 16 5 kravchenko tsarenko 1
Олена Царенко, Раїса Кравченко

Про проблеми людей з особливими потребами розповідають Раїса Кравченко, голова ВГО «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб з інтелектуальною недостатністю» та Олена Царенко, менеджерка організації, пише «Громадське радіо».

До кінця лютого по всій Україні триває акція «Соціальні послуги — для людей із інтелектуальними порушеннями». Її ініціатором є всеукраїнська громадська організація «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб з інтелектуальною недостатністю», що представляє інтереси людей із інтелектуальною недостатністю. Акція має на меті заявити про потреби таких людей.

«Ми маємо вимагати. У звичайні дитсадки дітей із інтелектуальною недостатністю не беруть, бо потрібен асистент, який би їм допомагав. Приватні садки коштують, приміром, 25 тис. грн на місяць. Цією акцією ми прагнемо змінити такий підхід в Україні», — каже Олена Царенко.

Долучитися до цього проекту можуть батьки дітей із інтелектуальними порушеннями. Так потрібно до кінця лютого подати заяву до районного управління соцзахисту з текстом: «Прошу врахувати потребу моєї дитини в соціальних послугах і забезпечити надання таких послуг». «Якщо мама подасть таку заяву, то принаймні в неї з’являється шанс на наступний рік. Якщо не подає, то значить усім задоволена. На це, до речі, звертав увагу комітет ООН, що в нас немає судових позовів, скарг», — пояснює Раїса Кравченко.

Серед соціальних послуг передбачаються ті, що мають надаватися за місцем проживання, наприклад, догляд удома, кризове втручання, представництво інтересів. «Отож, потрібно подати заяву і вимагати, щоб місцеві депутати визнали потреби цих людей пріоритетними й виділили кошти, щоб закупити ці послуги в недержавних організацій», — додає Раїса Кравченко.

З її слів, в Україні нараховується 84 тис. із інтелектуальними порушеннями, і це тільки ті, хто мають інвалідність. Утричі більше тих, хто має діагноз, але не мають статус інвалідності, за якого держава надає мінімальну допомогу.

Уже минуло п’ять років, як в Україні ратифікували Конвенцію ООН про права інвалідів. Однак з того часу не поменшало ні інституцій для людей з інтелектуальною недостатністю, ні людей у них. «Більше того, 900 людей стоять в черзі туди», — каже Кравченко і додає: «Наша ВГО, яка об’єднує 116 організацій і закладів зі всіх регіонів, намагається створити альтернативу. І ці 116 організацій надають послуги без гарантованої державної допомоги 18 тис. людей».

У 2006 році Раїса Кравченко заради своєї дитини створила унікальний в Україні міні-гуртожиток для людей із інтелектуальними порушеннями. Він створений за голландським зразком, де не живуть в інтернатах. Це заклад для 16 осіб, де кожен має свою кімнату. Гуртожиток працює на засадах комунальної установи.

Сайт ВГО «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб з інтелектуальною недостатністю» та Facebook-сторінка.

Ілона Довгань, Василь Шандро

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*