Завдяки втручанню Уповноваженого поновлено право людини з інвалідністю на доступ до товарів та послуг

1 14 6 Logo-18 2. пандус, інвалідністю

Під час моніторингу дотримання принципу недискримінації в усіх сферах суспільних відносин, що здійснюється на підставі п. 6 ст. 3 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» та ст. 10 Закону України «Про засади запобігання і протидії дискримінації», виявлено факт фізичної недоступності торгового приміщення громадського призначення для осіб з інвалідністю, що призводить до порушення прав таких осіб.

Так, за інформацією, розміщеною в ЗМІ, наприкінці вересня цього року жителька Ужгорода, яка пересувається на інвалідному візку, разом із сином намагалися купити підручники у книгарні «Абетка», що знаходиться на вулиці Михайла Грушевського, 61/27, в Ужгороді. Оскільки приміщення не пристосоване до потреб осіб з інвалідністю (при вході відсутній пандус), жінка не змогла потрапити всередину магазину, що призвело до неможливості реалізації нею свого права на доступ до товарів і послуг.

За означеним фактом Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини було відкрито провадження, у рамках якого направлено запити на адреси фізичної особи-підприємця – власниці магазину, начальника управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Закарпатській області, начальника Інспекції з питань захисту прав споживачів у Закарпатській області та Ужгородського міського голови з вимогами провести перевірки та вжити в межах компетенції відповідних заходів реагування для усунення порушень.

Фізична особа-підприємець повідомила Уповноваженого, що після виявленого факту дискримінації у книгарні «Абетка» було змонтовано пандус (до листа долучена фотографія). З працівником магазину проведено інструктаж щодо обслуговування людей з особливими потребами.

Окрім цього, за інформацією, наданою заступником Ужгородського міського голови листом від 24.02.2016 №207/03-03, працівниками виконавчого комітету було проведено перевірку з виїздом на місце, якою встановлено, що фізичною особою-підприємцем вжито заходів для реконструкції підходу до магазину «Абетка», та влаштовано пандус на сходах для безперешкодного доступу до магазину особам, що належать до маломобільних груп населення.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*