Семінар «Інвалідність не обмежує! Ні дискримінації!»

1 28 4 20160325113322 8cd4deae507515 2. дискримінації

1 28 4 20160325113322 8cd4deae507515 1

У Каразінському університеті з ініціативи соціологічного факультету відбувся семінар «Інвалідність не обмежує! Ні дискримінації!» за участю президента Харківської обласної фундації «Громадська альтернатива» і голови координаційної ради коаліції проти дискримінації в Україні Марії Ясеновської та віце-президента з внутрішньої політики Всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» Юлії Сачук.

На початку заходу було акцентовано, що на сьогодні тема прав людей з інвалідністю стає все більш актуальною, зокрема у зв’язку з проведенням бойових дій на сході України.

За словами доповідача Марії Ясеновської, існують кілька основних різновидів дискримінації: пряма (до особи чи групи осіб за їх певними ознаками з боку інших цілеспрямовано і свідомо проявляється неприхильність), непряма (створюються менш сприятливі умови чи становище по відношенню до них внаслідок існування формально однакових правил, норм, критеріїв), утиски (поведінка або вчинки людини, метою або наслідком яких є приниження людської гідності за певними ознаками або створення стосовно такої людини напруженої, ворожої, образливої атмосфери), відмова у розумному пристосуванні (здійснення комплексу заходів, спрямованих на усунення бар’єрів для людей з обмеженими можливостями).

Під час семінару було обговорено різноманітні випадки порушення прав людини й прояву дискримінації. Учасники також переглянули відеосюжет з результатами соціального експерименту, який продемонстрував, що й зараз в українському суспільстві існують різні упередження та стереотипи стосовно «інших», тож жертвою дискримінації може стати кожен.

Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*