На Сумщині люди з обмеженими фізичними можливостями забезпечуються спецавтотранспортом

1 19 2 191261624 1. інвалідів

Одним зі шляхів створення безбар’єрності для людей з особливими потребами є забезпечення інвалідів з вираженими порушеннями опорно-рухового апарату технічними та іншими засобами реабілітації, в тому числі автомобілями (безкоштовно або на пільгових умовах).

«Наразі на обліку по забезпеченню спецавтотранспортом у Департаменті соціального захисту населення облдержадміністрації перебуває 1109 інвалідів», – поінформувала заступник директора Департаменту-начальник управління соціальних гарантій, пільг та компенсацій Департаменту соціального захисту населення Сумської облдержадміністрації Людмила Мусіяка.

Із загальної кількості 37 інвалідів мають право на першочергове забезпечення автомобілем як особи, які брали участь у бойових діях під час Великої Вітчизняної війни та війни з Японією (за наявності медичних показань для забезпечення автомобілів), 133 – на позачергове забезпечення автомобілем, 939 – на забезпечення автомобілем у порядку загальної черги.

Кошти в Державному бюджеті для забезпечення інвалідів автомобілями упродовж 2014-2015 років не виділялись. Нові автомобілі за кошти державного бюджету видавались Департаментом у 2013 році в загальній кількості 11 авто: з них – 8 безоплатно, 3 – на пільгових умовах.

Нормативним документом передбачено забезпечення людей з обмеженими фізичними можливостями автомобілями із числа повернутих Департаменту та придатних до подальшої експлуатації. Такі автомобілі видаються у порядку черговості. Забезпечення інвалідів автомобілями за останні роки здійснювалось за наведеним принципом.

Так, у 2014 році видано 12 автомобілів, з яких: 9 – із числа повернутих, 3 – одержаних в якості гуманітарної допомоги. Минулоріч видано 8 автомобілів: 7 – із числа повернутих, 1 автомобіль одержаний в якості гуманітарної допомоги.

«Звертаю увагу на те, що Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 30 грудня 2015 року № 1149 «Про внесення змін до Порядку забезпечення інвалідів автомобілями». Зміни стосуються механізму безоплатної передачі у власність автомобіля після закінчення 10-річного строку експлуатації.», підкреслила Людмила Мусіяка.

Відповідно до змін інваліду, законному представнику недієздатного інваліда чи дитини-інваліда автомобіль, виданий безоплатно чи на пільгових умовах, у тому числі визнаний гуманітарною допомогою, за бажанням може бути безоплатно переданий у власність після закінчення 10-річного строку експлуатації.

Документи із зазначеного питання надаються місцевому управлінню соціального захисту населення за місцем реєстрації проживання. До переліку документів включено:

– заяву інваліда (законного представника недієздатного інваліда чи дитини-інваліда),

– копію паспорта інваліда (законного представника недієздатного інваліда чи дитини-інваліда),

– копію ідентифікаційного коду інваліда (законного представника недієздатного інваліда чи дитини-інваліда),

– копію технічного паспорту транспортного засобу,

– копію медичної довідки про встановлення групи інвалідності,

– клопотання місцевого управління.

Також інваліду, законному представнику недієздатного інваліда чи дитини-інваліда, за їх бажанням може бути безоплатно переданий у власність автомобіль, визнаний гуманітарною допомогою, яким інвалід був забезпечений через Департамент соціального захисту населення і користувався більше 10 років, за рішенням Міністерства соціальної політики України.

На підставі вже озвученого комплекту документів клопотання перед Міністерством соціальної політики України порушує Департамент соціального захисту населення.

Після смерті інваліда, дитини-інваліда автомобіль, визнаний гуманітарною допомогою і виданий через Департамент соціального захисту населення, за бажанням членів сімей, спадкоємців інвалідів передається їм у власність безоплатно за рішенням Мінсоцполітики.

У разі наявності інших спадкоємців, які мають право на отримання спадщини від померлого інваліда, слід надати: заяви щодо відмови на користь члена сім’ї, якому передається транспортний засіб; копію паспорту та ідентифікаційного номера відповідної особи; копію технічного паспорту транспортного засобу; копію свідоцтва про смерть; копію документа, що підтверджує родинні зв’язки; довідки з місця реєстрації щодо проживання за однією адресою з користувачем транспортного засобу.

Сумська обласна державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*