Українська делегація бере участь у дев’ятій сесії Конференції держав – сторін Конвенції ООН про права інвалідів

1 15 7 d5e81e73dbaee0b2 2. реабілітації, інвалідністю, інвалідів

 1 15 7 d5e81e73dbaee0b2 1
Фото: http://ukraineun.org/

З 13 до 17 червня 2016 року у м. Нью-Йорку перебуває українська делегація на чолі із заступником Міністра соціальної політики – керівником апарату Віктором Іванкевичем, яка бере участь у дев’ятій сесії Конференції держав – сторін Конвенції ООН про права інвалідів. У заході також бере участь Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич.

На Конференції розглядаються питання, об’єднані головною темою: „Реалізація порядку денного до 2030 року для усіх осіб з інвалідністю: пам’ятаючи про всіх”, а саме: ліквідація бідності та нерівності для всіх осіб з інвалідністю; просування прав осіб із психічними та розумовими вадами; підвищення рівня доступу до інформації і технологій, всебічний розвиток; відзначення 10-ї річниці прийняття Конвенції про права інвалідів.

Форматом Конференції передбачені засідання за круглим столом за участю держав-сторін, представників установ системи ООН та громадянського суспільства.

До обговорення заплановане широке коло питань, включаючи національні механізми забезпечення прав осіб з інвалідністю, зміни в політиці та суспільному житті з метою забезпечення прав осіб з інвалідністю, новітні методики і стратегії діяльності у цій сфері, захист прав осіб з інвалідністю.

Заступник Міністра – керівник апарату Віктор Іванкевич у ході свого виступу під час загальних дебатів поінформував учасників Конференції стосовно заходів, які вживаються Урядом України для захисту прав осіб з інвалідністю в контексті ситуації, що склалася в Україні у зв’язку із збройним конфліктом на Сході.

Він також розповів, що основними нормативно-правовими актами, якими регулюються питання соціального захисту осіб з інвалідністю, є Конституція України, Конвенція ООН про права інвалідів, закони України «Про основи соціальної захищеності інвалідів Україні», «Про реабілітацію інвалідів в Україні» та «Про соціальні послуги», Державна цільова програма «Національний план дій з реалізації Конвенції про права інвалідів» на період до 2020 року та інші нормативно-правові акти.

Зокрема, Державна цільова програма спрямована на заохочення, захист і забезпечення повного й рівного здійснення особами з інвалідністю усіх прав людини та основоположних свобод у всіх сферах суспільного життя на основі комплексного підходу з урахуванням положень Конвенції про права інвалідів, а також вжиття заходів щодо поважного ставлення до притаманної їм гідності.

На виконання зазначеної Державної цільової програми у 2014-2015 роках Верховною Радою України прийнято відповідні закони та постанови стосовно запобігання та протидії дискримінації; внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо паркування транспортних засобів; організації інклюзивного навчання; внесення змін до Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми; надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг; обліку осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції; протезування та ортезування виробами підвищеної функціональності за технологіями виготовлення, які відсутні в Україні, окремих категорій громадян, які брали участь в антитерористичній операції та/або забезпеченні її проведення і втратили функціональні можливості кінцівки або кінцівок.

Окремо Віктор Іванкевич зупинився на процесі деінституціалізації влади, який, як відомо, нині триває в Україні. За його словами, в ході реформування інтернатних закладів відбувається їх поступова ліквідація або перепрофілювання. За останнє десятиріччя перестало функціонувати 8 таких установ. Це стало можливим завдяки створенню альтернативних форм догляду за дітьми з інвалідністю, розвитку системи соціальних послуг для підтримки дітей і сімей на рівні територіальної громади.

Створюються умови щодо розвитку мережі реабілітаційних установ, у тому числі для дорослих осіб з інвалідністю. Протягом 2016 року заплановане відкриття реабілітаційного комплексу на 300 місць при Львівському міжрегіональному центрі соціально-трудової, професійної та медичної реабілітації інвалідів, що дозволить підвищити якість реабілітації і дасть можливість особам з інвалідністю отримати санаторно-курортне лікування.

За інформацією Мінсоцполітики, станом на початок нинішнього року в Україні функціонує 151 реабілітаційний заклад, у тому числі 10 центрів комплексної реабілітації.

Заступник Міністра зазначив, що істотний вплив на формування і реалізацію державної політики у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю здійснюють громадські організації. Незважаючи на складну соціально-економічну ситуацію, в 2015 році з державного бюджету України було виділено 57 205,5 млн грн для надання фінансової підтримки 23 громадським організаціям інвалідів, які мають статус національних.

З метою вирішення питань реабілітації постраждалих учасників антитерористичної операції вдосконалено процедуру надання технічних та інших засобів реабілітації для осіб з інвалідністю, включаючи дітей і інші категорії осіб, і затверджений порядок надання цих коштів учасникам антитерористичної операції, незалежно від встановлення їм інвалідності.

„Україна визначила напрямок свого руху до європейських стандартів життя, тому буде робити все можливе, щоб ці стандарти стосувалися всіх без винятку наших співвітчизників, зокрема й людей з інвалідністю”, – наголосив на завершення свого виступу Віктор Іванкевич.

Міністерство соціальної політики України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*