Порушень прав осіб з інвалідністю у закладах соціального захисту населення м. Києва не виявлено

1 25 7 000110. інвалідністю

З метою забезпечення реалізації Національної стратегії у сфері прав людини у травні 2016 року працівники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини здійснили моніторинг дотримання прав людей з інвалідністю у закладах соціального захисту населення м. Києва.

У ході моніторингу були відвідані Київський міський територіальний центр соціального обслуговування та Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Оболонського району м. Києва.

Міський територіальний центр – це спеціалізована бюджетна установа, яка окрім надання соціального обслуговування та соціальних послуг громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги за місцем проживання, забезпечує також координацію та методологічне забезпечення діяльності 11 територіальних центрів соціального обслуговування м. Києва.

Особливістю міського територіального центру є наявність транспортного відділення, яке є єдиним в Україні та забезпечує перевезення громадян з інвалідністю, зумовленою порушенням опорно-рухового апарату, та відділення надання соціальної допомоги вдома психічнохворим особам з інвалідністю. Також зазначеним центром надається натуральна та грошова допомога громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Нині на обліку у транспортному відділенні перебувають 339 людей з інвалідністю, від яких станом на 01.04.2016 року отримано 1652 заявки та здійснено 2171 перевезення, зокрема до лікувальних та реабілітаційних закладів, госпіталів, санаторіїв та навчальних закладів.

З метою підвищення якості надання соціальних послуг та збільшення їх різноманітності міський територіальний центр співпрацює з 97 благодійними, громадськими організаціями та кількома релігійними конфесіями.

У Територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Оболонського району м. Києва функціонують відділення соціальної допомоги вдома, соціально-побутової адаптації (денне відділення), соціально-побутової реабілітації дітей з дитячим церебральним паралічем, розумово відсталих дітей та дітей з ураженнями центральної нервової системи з порушеннями психіки.

У відділенні соціально-побутової адаптації Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Оболонського району м. Києва проводиться робота щодо організації дозвілля громадян, їх навчання (організовуються вечори відпочинку, екскурсії, лекції, працює тренажерний зал, перукар, майстерня по ремонту одягу, «Університет третього віку»).

Вибірковою перевіркою діяльності територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), що діють у м. Києві, безпосередньо порушень прав осіб з інвалідністю не виявлено.

Водночас, виявлено окремі недоліки у роботі цих закладів, зокрема щодо:

– неналежного забезпечення інформування населення про існуючу систему надання соціальних послуг;

– відсутності дієвої координації та методологічного забезпечення діяльності територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) зі сторони Департаменту соціальної політики Київської міської державної адміністрації та організаційно-методичного забезпечення та контролю за додержанням законодавства про надання соціальних послуг зі сторони управлінь соціального захисту населення районних в місті Києві державних адміністрацій (у той час як відповідні функції покладено на зазначені органи), що, в свою чергу, не сприяє забезпеченню створення ефективної системи надання соціальних послуг в місті, впровадженню нових соціальних послуг (зокрема послуги підтриманого проживання), у т.ч. на платній основі, розвитку мережі закладів, установ з надання соціальних послуг, у т.ч. із залученням недержавних організацій;

– необхідності покращення матеріально-технічного забезпечення територіальних центрів (за інформацією останніх, соціальні робітники не забезпечені у повній мірі навіть спеціальними засобами для роботи (сумки, миючі засоби, гумові рукавички) тощо.

За результатами моніторингу закладів соціального захисту населення, в яких перебувають особи з інвалідністю, Київському міському голові направлено звернення з відповідними пропозиціями та проханням вжити дієвих заходів реагування з метою забезпечення належного функціонування системи надання соціальних послуг у м. Києві.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*