Надання субсидій: не всі люди з інвалідністю мають однакові права

1 07 4 1473083798 DSC 0140a 2. субсидій, інвалідністю

Восени субсидії можуть отримати дев’ять мільйонів домогосподарств. Про це заявив віце-прем’єр-міністр Павло Розенко. З початком опалювального сезону й пані Алла, яка доглядає за дорослим сином з ДЦП, увійде у список тих, кому держава оплачуватиме частину житлово-комунальних послуг. Однак вона отримуватиме субсидію на загальних підставах, на відміну від людей, які доглядають за особами з інвалідністю унаслідок психічних розладів.

 1 07 4 1473083798 DSC 0140a 1

Увесь свій час пані Алла проводить із хворим сином. Оскільки він не здатен себе обслуговувати, то жінці доводиться його годувати, одягати, водити в туалет. «У мого сина дитячий церебральний параліч. Було ураження центральної нервової системи. Як наслідок — зламався «комп’ютер», і все життя хлопця пішло нанівець. Він усе розуміє, розмовляє, а от ходити не може», — розповідає вона «Голосу України». За її словами, такі люди, як її син, не мають в Україні доступу до публічних місць. «У нас, якщо роблять пандуси, то або для годиться, або заради дозволу на відкриття закладу. Але пандуси такі, що сам інвалід заїхати навіть в аптеку не може. Тільки з чиєюсь допомогою», — додає жінка.

Якби син був здоровий, розмір допомоги не змінився б

Офіційно пані Алла не працює. Через це її родина має дохід, який дозволяє отримувати субсидію.

Наступного опалювального сезону держава оплачуватиме частину житлово-комунальних послуг її родині за новою процедурою (постанова уряду №848). Цей акт єдиний регулює надання субсидій населенню, і якщо за попередньою його редакцією для працездатних брали до уваги один прожитковий мінімум під час розрахунку субсидії, то восени управління соціального захисту населення враховуватиме вже два мінімуми. Хоча, фактично, таких коштів родина жінки не має.

Алла вважає таку ситуацію несправедливою. «Якщо в людини інвалідність, то яка різниця, з якої причини в неї ці проблеми? Чи психічно хвора людина більше потребує тепла, ніж інші інваліди?» — коментує жінка.

Виокремити осіб із психічними розладами — пропозиція управлінь

Заступник директора Департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики Тетяна Голубенко припускає: таке рішення ухвалили через зловживання під час оформлення документів з догляду. «Це була пропозиція людей з місць, які фактично здійснюють нарахування і бачать ситуацію», — сказала «Голосу України» Тетяна Голубенко.

В управліннях соцзахисту, але обласних, імовірно, запропонували розгляд на загальних підставах громадян з інвалідністю першої групи, крім осіб з психічними розладами. Це уточнює заступник директора Департаменту соціальної політики Київської міської державної адміністрації Максим Бученко. Він також пояснює ці зміни тим, що в 2009 році була перша спроба спростити систему отримання житлових субсидій. «Держава теж не гумова.

Обмеження повинні бути. Психічно хворим людям допомога потрібна більше, ніж іншим особам. Ніхто не сперечається, що люди з обмеженими фізичними можливостями потребують догляду. Однак ті, хто за ними доглядає, теоретично можуть працювати. Неможливо зараз прописати норми під кожен індивідуальний випадок», — розповів «Голосу України» Максим Бученко. Однак у 2004 році Верховна Рада України ухвалила Закон «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам», де зазначено, що державна соціальна допомога на догляд не виплачується в період, коли особа працює (крім інвалідів І групи) або перебуває на повному державному утриманні.

Головна причина — фінансова неспроможність

Новий порядок отримання субсидій запроваджували задля того, щоб менша кількість населення могла претендувати на них. Це пояснив «Голосу України» експерт із соціальної політики, який побажав бути неназваним:

«Встановили нові ціни на газ та зросли тарифи. У зв’язку з цим з’явилося бачення, як розпочинати заощаджувати». А тим, хто не задоволений новим порядком отримання субсидій, він радить через громадські організації надсилати письмові звернення до Кабінету Міністрів України, віце-прем’єра Павла Розенка, вказувати на проблеми Міністерству соціальної політики. Готова до таких дій представниця ГО батьків дітей-інвалідів «Сонячний промінь» Інна Дупак. Вона вважає норму стосовно оформлення субсидій людям з інвалідністю дискримінаційною.

Проте Максим Бученко запевняє, що активні громадяни не досягнуть у такий спосіб бажаного результату. Адже для рішення про внесення змін до постанови були підстави.

Причину рішення уряду юрист Ольга Кучма вбачає у фінансових можливостях держави. На її думку, залишили саме людей, які допомагають особам з психічною інвалідністю, бо категорія більш емоційно виснажена, ніж інші. «Якщо говорити про Конституцію, то при ухваленні нових правових актів не може бути звужено обсяг та зміст тих прав, які особи мали. Тобто при прийнятті нових законів не повинен зменшуватися обсяг соціального забезпечення. Коли щось скасовують, то мають запропонувати альтернативу», — підсумувала Ольга Кучма.

Наталія Касяненко

Фотоетюд Андрія Нестеренка

„Голос України”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*