14-річний Любомир і 6-річний Юрчик ніколи не бачили сонця…

1 30 ww108785 2. кучумов

  1 30 ww108785 1Брати-«мауглі» не вміють ходити і говорити

Хлопчиків знайшли кілька місяців тому у вкрай занедбаній хаті, що стоїть на одній із львівських вулиць. Представники місцевої влади і міліції навідались туди після анонімного телефонного дзвінка.

Виявилось, що батьки не випускали хлопчиків із дому роками. Діти не вміли ні ходити, ні говорити. Їли лише з підлоги, як собаки, або із дитячої пляшечки. Коли їх привезли до лікарні, то старший син відмовився спати у ліжку – йому змушені були постелити на підлозі. У молодшого Юрка від багаторічного перебування в одній позі не розгинається поперек, тож він спить сидячи. У свої чотирнадцять Любомир важив лише 17 кілограмів, шестирічний Юра – менше десяти. Але за час, проведений у лікарні, брати набрали по два кілограми, навчилися їсти ложками. А молодший навіть почав робити перші кроки, щоправда для цього його потрібно підтримувати за руки. Діти – фізичні і психічні інваліди.

На суді тато дітей-«мауглі» Любомир Кучумов пояснив, що не займався синами, бо мусив заробляти – він продавав дрібний крам на ринку. Коли дітей забрали, чоловік прибрав у хаті і почав робити ремонт, відвідував синів у лікарні. Сподівався, що хлопчиків йому повернуть, але цим мріям не судилося збутись.

Любомир Кучумов отримав несподівано жорсткий вирок – його засудили на 2 роки ув’язнення за злісне невиконання батьківських обов’язків. Можливо, покарання було б не таким суворим, але Кучумов не визнав своєї вини і не розкаявся. «Я не спричиняв інвалідства дітей, просто знайшли цапа-відбувайла, – заявив він на суді. – І суд, і всі чудово знають, що це дуже негативно вплине на здоров’я моєї дружини, вона цього не перенесе. На користь дітям це теж не піде».

Дружину Любомира Кучумова Наталію експертиза визнала психічно нездоровою, а отже неосудною. Їхні діти наразі перебувають у лікарні….

Чому ж на цю сім’ю звернули увагу так пізно? Як стверджують у міліції, Кучумови хоч і жили відлюдькувато, але тихо, ніхто ніколи на них не скаржився. Коли одна із сусідок поцікавилась долею дітей, батько сказав, що віддав їх в інтернат.

Сімейний лікар Ігор Дребіт розповів, що бачив молодшого Юрка п’ять років тому, коли малому виповнився рік. Потім мати заявила, що лікує його в іншій клініці. Коли ж він приходив провідувати дитину, ніхто не відчиняв. Але вини із себе лікар не знімає: «Як винен – хай карають. Думав: ну живе сім’я своїм життям, чого я полізу до них?».

І Любомир, і Юрко мають свідоцтва про народження, але сім’я все одно залишалась поза увагою і соціальних служб, і закладів освіти. Чому так сталось, з’ясується після службового розслідування, яке наразі триває. За його результатами, прогнозують у місцевій владі, будуть покарані працівники галузі освіти та служби у справах дітей.

Адвокат Любомира Кучумова переконаний, що суд не врахував ряд пом’якшуючих обставин. Тож рішення Феміди буде оскаржувати. А лікарі констатують: заборона бачитись із батьком негативно вплине на одужання хлопців. Коли з’являвся тато, на обличчях нещасних дітей ставали помітні хоч якісь ознаки емоцій…

На фото: Юрку час ходити до школи, а він учиться лише робити перші кроки.

Петро Макарчук

volyn.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*