Прикутий до ліжка вінничанин створив за життя більше ста унікальних картин (ФОТО)

1 29 7 3ecdf05ed6c96535928825c207a8aec2 XL 1 2. івана коваля

  1 29 7 3ecdf05ed6c96535928825c207a8aec2 XL 1

Світлиця Вінницького обласного центру народної творчості стала виставковою залою для картин маляра Івана Коваля. Протягом тижня у вінничан є можливість познайомитися з доробком цього унікального художника на виставці “Мужність в мистецтві”, повідомляє кореспондент Vlasno.info. Назва заходу засвідчує, що творчий шлях художника був складним, адже з дитинства Іван Коваль хворів на поліомієліт. У зв’язку з важкою недугою він був прикований до ліжка, а з 19 років навіть не міг самостійно сидіти. Він не відвідував школу, а живопису вчився самотужки. Все ж, будучи інвалідом, Іван Коваль зумів створити за життя більше 100 картин. 9 лютого 2016 року художнику могло б виповнитись 70 років, але прожив він неповних 54.

  1 29 7 vystavka-Ivan-Koval-4 2

— Важливо знати як він писав ці картини! Будучи практично нерухомим, він лежав, одною рукою тримав голову, а іншою рукою писав картини. Він ні одного дня не був в школі, лише один раз мама його понесла туди в рядні, бо він хотів подивитись як же ж там діти навчаються, — розповіла про долю Івана Коваля директор Обласного центру народної творчості Тетяна Цвігун.

Твори цього народного маляра сповнені жагою до життя, адже він писав в основному людей, їхній побут, розваги, обряди та звичаї. Деякі картини Івана Коваля зберігаються у Національному музеї архітектури і побуту, а основний доробок він заповів школі у рідному с. Кирнасівка Тульчинського району. На презентації було представлено 25 картин з шкільного музею, репродукції картин про процес створення полотна, фільм 1987 року про Івана Коваля та книгу “Іване, сину наш…” авторства Ганни Волошенюк.

  1 29 7 vystavka-Ivan-Koval-2 3

— Без мами Іван не зміг би ні зробити полотнище, ні замішати фарби. Саме тому її образ так часто зустрічається в його картинах. Ксенія Семенівна не втрачала надію вилікувати сина в дитинстві, а згодом стала незамінною помічницею і натхненницею Івана, — зі сльозами на очах говорить Ганна Леонтіївна.

Цікаво, що картини Івана Коваля наповнені рухом, розвагами та подільським фольклором. Кожен, хто відвідає виставку здивується різноманітності сюжетів, кольорів та образів. Те, що митець не міг ходити відобразилося у спробах відтворити активне життя на полотні.

— Такі люди, як Іван ілюструють на власному прикладі, що можливість проявити себе є у кожного. Головне — це не втрачати надію і любити навколишній світ, — коментує відвідувач виставки, вінницький активіст Віктор Медяний.

  1 29 7 vystavka-Ivan-Koval 4

  1 29 7 vystavka-Ivan-Koval-1 5

  1 29 7 vystavka-Ivan-Koval-5 6

  1 29 7 vystavka-Ivan-Koval-7 7

  1 29 7 vystavka-Ivan-Koval-3 8

  1 29 7 vystavka-Ivan-Koval-8 9

Катерина Буяльська

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*