Парамотогонщик та три «гонщики-привиди» долатимуть пустелі Дакара-2019

Парамотогонщик та три «гонщики-привиди» долатимуть пустелі Дакара-2019. дакар-2019, нікола дутто, мотоцикл, парамотогонщик, інвалідний візок, outdoor, grass, motorcycle, sky, ground, dirt, helmet, land vehicle, vehicle, wheel. A man riding a motorcycle down a dirt road

Парамотогонщик та три «гонщики-привиди» долатимуть пустелі Дакара-2019. дакар-2019, нікола дутто, мотоцикл, парамотогонщик, інвалідний візок

Нікола Дутто – перший парамотогонщик, який візьме участь у Дакарі-2019. По бездоріжжю пустелі Перу його супроводжуватимуть три «гонщики-привиди», які мають допомогти герою подолати десятиденні випробування.

Через страшну аварію Нікола опинився в інвалідному візку, але це не змогло зупинити італійця – така дрібниця, як нездатність ходити, не була для нього приводом розлучатися з улюбленим мотоциклом, з яким пов’язане все життя.

48-річний італієць, чемпіон бахи Європи 2008 та 2009 років, зазнав аварії на басі Італії 20 березня 2010 року, після якої опинився прикутим до інвалідного візку. Після 12 тижнів у лікарні, де лікарі намагалися врятувати життя Ніколи, він повернувся додому з розумінням, що ніколи не зможе ходити.

«Я б збрехав, якби сказав, що не пролив жодної сльози, – цитує Нікола видання Koz Week. – У мене було достатньо часу, щоб подумати про майбутнє. Кожного разу це був крик відчаю, бо багато років я брав участь у різних гонках, це було частиною життя, і раптом хтось виключив мене з усього цього. Кістки загоюються, це нісенітниця. Але в цілому ситуація була нелегкою. Я не міг уявити, як взагалі існувати, не маючи можливості… ходити, їздити на мотоциклі. Я з 19 років брав участь у змаганнях і перемагав».

https://www.instagram.com/p/BsEZEBSl9Iy/?utm_source=ig_embed

Але потім з’явилась надія повернутись на мотоцикл, про що Нікола вже навіть не думав, адже йому було важко тримати рівновагу навіть просто сидячи, не кажучи вже про те, щоб утриматись на байку. Триразовий чемпіон з мотокросу AMA Дуг Генрі, натхненний кар’єрою Дутто, слідував за своїм кумиром, переїхав до Європи і став гонщиком ралі. Коли у житті Ніколи сталася трагедія, він прийшов до нього, щоб запропонувати немислиме – повернутися до перегонів на мотоциклі.

«Гонки були у моєму житті поворотним моментом в усіх сенсах. Спочатку вони давали мені сили, потім все відібрали, але потім допомогли повернутися до активного життя. Як можна було повернутися після такої аварії? Я подумав про те, щоб долучитись до організаторів, тому що нічого мені не хотілося більше, ніж брати участь у перегонах – будь-яким чином. Але саме про повернення у сідло мотоцикла я думав із самого початку».

Зустріч із Генрі повністю змінила ситуацію – американець переконав Ніколу, що той дійсно скоро зможе сісти на мотоцикл.

Він зробив для мене спеціальне сидіння та клітку, які допомагали мені утриматись. Решта – це чиста фізика. Ми багато тренувались, використовуючи додаткові колеса, щоб мотоцикл не падав. Але мені знадобилося лише кілька сотень метрів, щоб відновити всі відчуття! Для мене це було повною несподіванкою – я тримав баланс, а потім зрозумів, що можу повернути своє життя».

Лише через чотири місяці після першого виїзду Дутто вийшов на старт першої гонки у новому житті. У 2012 році на щорічній басі Арагону він посів 24-те місце. Його перші слова по приїзді були: «Моя мати, я не вірю».

З цього дня Нікола став першим парамотогонщиком світу. У 2013 році повернувся на грунтові дороги Тальяменто та проїхав баху Італії. У 2013 році він зіткнувся з жорсткою конкуренцією у Мексиці на Баха-1000, де посів третє місце. У 2015 році він був четвертим на головній басі світу в Італії. У 2017 році Нікола завершив ралі Мерзуга та ралі Марокко. І це далеко не всі перегони, в яких він брав участь… Він продовжив змагатись, і у нього з’явилась мрія – проїхати ралі «Дакар».

Дутто довелось серйозно готуватись до цього виклику – як самому зосередитись на поліпшенні своєї фізичної форми, так і на відповідній адаптації мотоцикла.

Одним із головних випробувань перед «Дакаром» стало ралі Лівії, де його назвали «Ghost Rider» (прим. – гонщик-привид). Звичайно, з Ніколою весь час були друзі. Троє іспанців добровільно супроводжували його протягом всієї лівійської гонки – Пабло Торраль, Віктор Рівера і Джуліан Вілларубія – його «ангели-охоронці», які всюди слідували за Дутто. Але Ніколі все вдалось – усю гонку, зі старту до фінішу, він проїхав сам.

У цьогорічному випуску «Дакара» візьмуть участь 149 мотогонщиків. Серед них буде один парагонщик та троє «гонщиків-примар» – команда, яка супроводжуватиме Дутто у пустелі Перу.

https://www.instagram.com/p/BprkL–HtYP/?utm_source=ig_embed

«Ми домовилися, що хоча б один із них страхуватиме мене. Нам все одно знадобиться зупинка, наприклад, для заправки. Але, напевно, можливо, знадобитися, щоб зі мною поруч були двоє гонщиків – якщо я впаду, доведеться піднімати та тримати не тільки мій мотоцикл, але також посадити мене на нього. Ми як родина. Але це дає мені відчуття, що я справжній гонщик: кожен гонщик має команду, на яку він може розраховувати. Ми проїхали багато різних викликів і проїдемо «Дакар» також разом!» – сказав Нікола.

Дутто змагатиметься на KTM 450 EXC-F, який переобладнаний для ралі та особливих потреб парагонщика. Його байк матиме велику кількість додаткового обладнання, серед яких перемикач передач, котрий керується електронікою з автоматичним зчепленням Rekluse. Головний циліндр задніх гальм перенесений на кермо. Його ноги захищає сталева клітка, яка також допомагає пілоту залишатися в сідлі при стрибках. Дуже важливим елементом дизайну є сидіння, яке спеціально для Ніколи розробила компанія Vicair. Воно має вуглецеву спинку для підтримки, яка у трьох точках прикріплюється до корсету Дутто.

https://www.instagram.com/p/BlnD_ZjDphr/?utm_source=ig_embed

Цьогорічний «Дакар» – це 5 000 кілометрів по пустелі Перу, майже 3 000 з яких – абсолютне бездоріжжя. Не кожна здорова людина наважиться кинути виклик найскладнішому ралі світу, але Нікола Дутто впевнений: він подолає цей виклик. Приклад його життя просто приголомшує.

Марія Галата

Motorsport.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*