Не залишаються наодинці

1 06 4 IMG 1171 2. обмеженими фізичними можливостями, інвалідів

За 6 місяців 2014 р. у спеціалізованих вагонах, пристосованих для перевезення інвалідів-колясочників, Південно-Західна залізниця перевезла 183 особи цієї категорії пасажирів.

На залізничних вокзалах та вузлових станціях працюють групи надання допомоги інвалідам. До складу таких груп, виходячи із місцевих умов, входять працівники медичних пунктів, чергові по вокзалу, старші квиткові касири, носії, працівники багажних відділень. Вони забезпечують транспортування і супроводження осіб з обмеженими фізичними можливостями до поїздів та допомагають під час посадки (висадки).

  1 06 4 IMG 1171 1
Київ-Пасажирський. Група надання допомоги зустріла інваліда-колясочника.

Перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями є соціальною сферою і потребує державної підтримки, зокрема щодо придбання за рахунок коштів Державного бюджету України спеціалізованих пасажирських вагонів.

У новому пасажирському рухомому складі – 10 двосистемних швидкісних міжрегіональних електропоїздах виробництва фірми HYUNDAI, розміщено по два пристосованих для перевезення інвалідів місця та по чотири пристосованих місця, а також два місця у дев’ятивагонному міжрегіональному поїзді локомотивної тяги виробництва ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод».

На сьогодні чинним законодавством України передбачено надання інвалідам широкого кола послуг з пільгового та безоплатного проїзду громадським транспортом. Інваліди, діти-інваліди та особи, які супроводжують інвалідів першої групи або дітей-інвалідів (не більше однієї особи, яка супроводжує інваліда або дитину-інваліда) мають право безоплатного проїзду у приміському транспорті та пільгового проїзду на залізничному (на внутрішніх лініях (маршрутах)) транспорті в період з 1 жовтня по 15 травня.

Нагадуємо, що для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями (на інвалідних візках) у спеціально обладнаних вагонах необхідно не пізніше, ніж за 5 діб до відправлення поїзда, оформити замовлення на перевезення. Це потрібно для того, щоб залізничники включили до складу поїзда спеціально обладнаний вагон для перевезення інвалідів. Замовлення можна оформити письмово або за телефоном начальнику залізничного вокзалу (станції) у містах (обласних та районних центрів). Замовлення приймаються як від самих інвалідів, так і від їхніх представників (супроводжуючих осіб тощо).

Прийом інвалідів та їхніх представників із питань користування залізничним транспортом здійснюється позачергово начальником вокзалу, начальником пасажирської станції чи вповноваженою особою (черговим адміністратором, черговим по залу, старшим квитковим касиром тощо).

У замовленні потрібно вказати прізвище, ім’я, по батькові, номер та серію посвідчення про право на пільгу, номери контактних телефонів пасажира, дату прийому замовлення, дати виїзду туди/назад, можливі варіанти виїзду туди/назад, станції відправлення/призначення, станцію (місце) оформлення проїзних документів, необхідність надання допомоги під час посадки/висадки в поїзд.

Влас. інф., Фото Олексія Чумаченка

Південно-Західна залізниця

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*