Доступність будівель – показник турботи про інвалідів

1 21 2 1990-1u 1. доступності, маломобільних, інвалідністю, інвалідів

Перманентним завданням Служби спільно з громадськими об’єднаннями інвалідів є здійснення моніторингу доступності будівель та приміщень, у яких розташовані територіальні та місцеві органи Пенсійного фонду, Державного центру зайнятості, Державної інспекції з питань праці, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, Фонду соціального захисту інвалідів та установ соціального захисту населення, які перебувають у сфері управління Мінсоцполітики.

За результатами моніторингу доступності станом на 1 липня 2014 року встановлено, що із загальної кількості будівель – 7264, повністю доступні 4335 будівель соціальної сфери, що становить 59,7 % від загальної кількості. Частково доступні 2697 будівель (37,1 %), недоступними залишаються 232 будівлі – 3,2 %.

Найбільш доступні для інвалідів та маломобільних категорій населення установи соціального захисту Херсонської (81,8 %), Полтавської (77,3 %), Сумської (68,9 %), Житомирської (68,2 %), Харківської (68,0 %) та Волинської областей (66,5 %).

Ще залишається низьким рівень доступності будівель та приміщень, в яких розташовані територіальні та місцеві органи соціальної сфери в Івано-Франківській (44,6 %) та Запорізькій областях (44,5 %).

На сьогодні найбільш доступними є будівлі будинків-інтернатів системи соціального захисту – 886 будівель, з яких 744 є повністю доступними (84 %). Зокрема, стовідсотковий показник мають Волинська, Київська, Миколаївська, Полтавська, Харківська, Херсонська та Чернівецька області. Надто низький рівень цих будівель у Закарпатській (40,6 %), Тернопільській (47,1 %) та Івано-Франківській областях (52,4 %).

З 858 будівель управлінь соціального захисту населення 718 є повністю доступними (83,7 %), зокрема стовідсотковий показник мають Дніпропетровська, Житомирська, Миколаївська, Полтавська та Харківська області. Низькій рівень доступності у Тернопільській (54,2 %) та Закарпатській (58,3 %) областях.

Із загальної кількості будівель (1181) територіальних центрів соціального обслуговування 883 є повністю доступними (74,8 %). Зокрема, стовідсотковий показник мають Дніпропетровська, Миколаївська, Харківська та Херсонська області. Низький рівень доступності у Запорізькій (42,0 %), Київській (33,9 %), Луганській (48,9 %) та Тернопільській (48,6 %) областях.

Будівлі територіальних та місцевих органів Пенсійного фонду доступні лише на 43,7 %, Державного центру зайнятості – на 22,8 %, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України – на 47,2 %, регіональних центрів соціальних служб для сімей, дітей та молоді – на 37,3 %.

Зокрема, за повідомленням з Полтавської обласної державної адміністрації, з метою реалізації проекту “Безбар’єрна Україна” у регіоні при органах виконавчої влади та місцевого самоврядування працюють консультативно-дорадчі органи – комітети доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. На території області діє обласний, 25 районних, 5 міських та 3 районних у містах комітетів доступності. Вони постійно проводять аудиторські перевірки об’єктів громадського призначення на предмет їх забезпечення умовами архітектурної доступності та іншими засобами і пристосуваннями для осіб з обмеженими фізичними можливостями. На сьогодні за участю райдержадміністрацій та міськвиконкомів області вивчається питання забезпечення мереж транзитного транспорту, які проходять через населенні пункти, безпечними умовами і засобами перетину для пішоходів з інвалідністю.

Для створення та удосконалення умов доступності до об’єктів налагоджена співпраця з громадськими об’єднаннями інвалідів, з державно-архітектурною будівельною інспекцію області, з обласною філією ДП «Укрдержбудекспертиза». Так, започатковано проведення виїзних засідань обласного комітету доступності, одне з яких відбулось в липні у місті Лубни.

З метою реалізації статті 9 Конвенції ООН по правах інвалідів в області створений і щоквартально оновлюється Реєстр об’єктів, які потребують першочергового пристосування до потреб людей з інвалідністю.

Херсонською обласною державною адміністрацією повідомлено, що автоперевізниками області, які працюють на маршрутах загального користування, використовується 16 автобусів, що пристосовані для перевезення осіб з інвалідністю. Міським комунальним підприємством “Херсонелектротранс” використовується два тролейбуси з низькою підлогою та обладнанням для посадки і висадки пасажирів. Міською програмою розвитку дорожнього господарства на 2011 – 2014 роки передбачено продовжити у м. Херсоні роботу з оснащення світлофорів звуковим супроводженням.

Проблемними на сьогодні залишається дообладнання існуючих будівель та об’єктів благоустрою територій спеціальними засобами для потреб людей з обмеженими можливостями у відповідності з вимогами доступності. Органам місцевого самоврядування доручено зобов’язати власників таких об’єктів здійснити дообладнання існуючих будівель.

Найменший рівень доступності будівель соціальної сфери для осіб з інвалідністю та інших маломобільних верств населення Івано-Франківської (44,6 %) та Запорізької областей (44,5 %).

З метою повного забезпечення безперешкодного та безбар’єрного середовища для осіб з інвалідністю Служба постійно звертається до обласних та міських державних адміністрацій щодо вжиття відповідних заходів. Як наслідок, за інформацією міської ради м. Івано-Франківська підготовлено проект розпорядження міського голови про створення робочої групи, яка здійснюватиме обстеження об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. У першому півріччі 2014 року Івано-Франківською облдержадміністрацією проведено коригування графіків руху тролейбусів, які обладнані для перевезення інвалідів–візочників, передбачені та додатково облаштовані місця для безоплатного паркування транспортних засобів осіб з обмеженими фізичними можливостями.

За результатами моніторингу відповідна інформація щоквартально розміщується на офіційному веб-сайті Служби у розділі “Виконання Конвенції ООН про права інвалідів”, у підрозділі “Моніторинг виконання”.

Державна служба з питань інвалідів та ветеранів України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*