Проблеми доступності у Кіровограді інваліди мають вирішувати оббиваючи пороги кабінетів чиновників

1 31 invalid68086324164. доступності

У Кіровограді не працює комітет доступності. Про це повідомила на апаратній нараді в ОДА Вікторія Кулікова, начальник обласного управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури. Комітети доступності проводяться зазвичай за участі громадських організацій, що опікуються людьми з інвалідністю. Головна мета роботи таких комітетів – почути про проблеми доступності людей з особливими потребами до соціальних об’єктів і спрямувати роботу територіальних органів на вирішення цих проблем.

За словами Вікторії Кулікової, до міської ради з питанням щодо роботи комітету доступності звертались і громадські організації, й представники обласного комітету.

«Ми не можемо втручатись в роботу органів самоврядування, але ми вкотре звернулись до міської ради з цим питанням. Нам відповіли, що комітет не працює, бо відбуваються кадрові зміни», – зауважила Вікторія Кулікова.

«Є комітет доступності в облдержадміністрації, має бути такий комітет і в міській раді. Але його немає вже більше року, – розповідає голова ГО «Серце матері» Людмила Шукрута. – Ми звертались до Марковського з цим питанням, однак він нам пояснював, що причиною відсутності комітету є постійна зміна осіб, які виконують обов’язки заступника міського голови. Останнім, хто очолював у Кіровограді комітет доступності, був ще, мабуть, Василь Дзядух».

Згідно з обласним планом заходів щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення на 2011-2015 роки “Безбар’єрна Кіровоградщина”, у районах та містах області комітети доступності мають діяти постійно. До того ж нині вже призначені всі заступники міського голови Кіровограда.

У Кіровоградській міській раді проблеми не бачать. В.о. міського голови Іван Марковський говорить, двері ради відкриті і зі своїми проблемами можна звернутись до будь-кого з чиновників.

«Доступність – це значить дбайливе ставлення до людей. Особисто я спілкуюсь цілодобово з усіма, хто б не звертався до мене. У нас в міській раді установка така: якби я взнав, що чиновники не зустрілися з людьми чи не вжили якихось заходів на вимогу людей, то цю людину було б звільнено. Це досить ефективний метод. В нас немає охоронців, які б перешкоджали вхід до міської ради. Вхід вільний. Соціальне управління в нас знаходиться на І поверсі. Хто не може зайти до міськради, ми можемо вийти до нього. Якщо ми повішаємо вивіску «Центр доступності», то що зміниться?» – коментує Іван Марковський.

Візочники вважають, що наявність такого комітету доступності дає можливість налагодити комунікацію усіх сторін, які мають стосунок до створення безбар’єрності у місті.

«Я розумію, що зміна влади тягне за собою призначення нових керівників виконавчих органів. Але якщо на тій чи іншій посаді вже є людина, хоч і тимчасово, вона повинна виконувати свою роботу. Проблем від того, що не збирається комітет доступності не стало менше, навпаки – вони збільшились, – запевняє візочник Наталія Чущенко. – Немає зв’язку між тими хто ремонтує дороги, будує пандуси і тими, хто користуються цими об’єктами. У результаті, місто хоч і зробило добру справу, а пандуси не функціональні. Так само і з іншими об’єктами, що відкриваються у місті. Багато з них, незважаючи на соціальну значимість, залишаються недоступними: поліклініки, банки. Проблеми є і з громадським транспортом. Наразі працює лише 2 тролейбуси, якими можуть скористатись візочники, хоча раніше їздили великомісткі автобуси. Вирішувати справу потрібно не наріканнями, критикою, а обговореннями і співпрацею. Ми до того готові, аби разом робити щось хороше».

Наразі виходить, що ту чи іншу проблему в Кіровограді вирішуватимуть у тому разі, якщо людина з особливими потребами сама прийде і розповість про неї. Водночас на засіданнях комітетів доступності про нагальні проблеми не однієї особливої людини скажуть представники громадських організацій чи спілок, а почує про них не один чиновник.

Світлана Дубина

Інформаційний портал Кіровоградщини – Гречка – Новини Кіровоград

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*