У Кропивницькому чиновники міськради побоялись відчути, з якими проблемами стикаються люди на візках (ФОТО)

1 17 3 inv-1 1 2. доступності

 1 17 3 inv-1 1

15 серпня 2016 — На площі перед Кіровоградською міськрадою відбулась акція “Доступність для всіх”, під час якої візочники та громадські організації, що опікуються проблемами людей з інвалідністю, намагались звернути увагу містян та посадовців на проблему доступності об’єктів інфраструктури міста для людей з особливими потребами.

Подібна акція відбулась у Кропивницькому вперше. Будь-хто охочий міг сісти на візок і виконати легке побутове завдання, з проблемами реалізації якого щодня стикаються візочники. Таким чином активісти намагались наголосити на проблемах, що виокремили чотирма блоками: транспорт, архітектурна доступність, покриття доріг та тротуарів

“Більше півроку не збирається комітет доступності, тож ті питання і проблеми, що зараз є, не вирішуються, а тільки накопичуються. Покриття доріг та тротуарів наразі в дуже незадовільному стані. Ми розуміємо, що коштів не так багато, але давайте в першу чергу робити те, що треба, і так, як треба. Ми сьогодні приготували вісім досить простих завдань, які треба було виконати на візках. Наприклад, сісти на громадський транспорт, доїхати до супермаркету, що біля пам’ятника Янголу-охоронцю, і купити пляшку води й хлібину. Сьогодні жодна людина на візок не сіла, крім наших активістів, які таким чином просто відпочивали. Для нас ці проблеми – норма. В принципі це показує владу, бо в інших містах, як, наприклад, в Києві, Дніпрі, там знайшлися можновладці, які це зробили”, – розповіла Наталія Чущенко, яка щодня рухається на візку.

Утім активісти відзначають, із владою є діалог. Після сьогоднішньої зустрічі з міським головою у рамках акції дійшли домовленості про те, що вони будуть входити до моніторингової групи, яка буде слідкувати за пандусами, що є і що будуються. Міський голова також пообіцяв, що найближчим часом комітет доступності запрацює у новому складі.

“У місті є проблема, люди з інвалідністю мають отримувати якісні послуги від підприємств усіх форм власності. Люди хочуть системної та послідовної роботи, тому що усе те, що робиться в місті, робиться не завжди з акцентами на інвалідів-візочників. Сьогодні я вислухав людей і зроблю усе можливе для того, щоб наш діалог набув якісно нових ознак”, – прокоментував Андрій Райкович і додав, що про кожну проблему, яка стосується доступності, можна повідомляти на гарячу лінію міськради й отримувати оперативну відповідь з цього приводу.

Незважаючи на те, що на акцію до активістів вийшов не лише міський голова, а й три його заступники та начальники щонайменше двох управлінь міськради, жоден з посадовців на візок не сів. Андрій Райкович повідомив, що до акції не долучиться через те, що пережив автомобільну аварію. До того ж, аргументував, перед тим, як сісти на візок, людей консультують та готують психологічно.

Решта ж посадовців після спілкування з активістами просто розійшлись.

Організатори акції чекають рішення виконкому, яким мають затвердити новий склад комітету з питань доступності, та готують пакет питань щодо існуючих проблем.

 1 17 3 inv-2 2

 1 17 3 inv-3 3

 1 17 3 inv-4 4

Інформаційний портал Кіровоградщини – Гречка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*