Як киянці на інвалідному візку пообіцяли встановити пандус коштом міста

1 30 7 img23 2. пандус

 1 30 7 img23 1

У статті «Проблема людей на візках – на контролі у нардепа та КНК!» редакція KNK.media розповідала про звернення мешканки столиці Наталії до народного депутата Ігоря Мосійчука з проблемами доступності її будинку. У ньому часто виходить з ладу ліфт, а пандус на вході до парадного відсутній. Сьогодні ми публікуємо продовження цієї історії.

Нещодавно киянка отримала листа за підписом заступника голови КМДА Петра Пантелеєва, що виявився відповіддю на її звернення до нардепа. Представник міської влади повідомив Наталії, що Розпорядженням від 11 серпня було внесено зміни до Програми економічного і соціального розвитку м. Києва на 2016 рік, відповідно до яких обладнання пандусу в її парадному передбачається до кінця цього року. Дане питання перебуває на контролі Деснянської РДА.

Згідно з Додатком 4 до названого Розпорядження, на встановлення пандусу виділено 100 тис. грн зі спеціального фонду столичного бюджету. Така новина для жінки, у якої в сім’ї два візка, стала би великою радістю, якби не два ще більших «але».

Перше з них полягає в суперечливій інформації, наданій Комунальним підприємством «Керуюча компанія» Деснянського району м. Києва, на додаткову скаргу Наталії щодо відсутності пандусу. Її киянка надіслала на сайт Контактного центру м. Києва 1551 після прийому Ігоря Мосійчука, 26 липня. Річ у тім, що за ст. 30 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» обладнання будинків пандусами здійснюється підприємствами, у віданні яких перебуває жилий фонд. У своїй відповіді посадові особи підприємства спочатку повідомили, що пандус встановлено, і зроблено це працівниками ЖЕД-310. Однак у парадному Наталії замість пандуса стоять доволі круті металеві рейки, про що наша редакція писала в статті «Юрій Крикунов і проблеми інвалідів: нічого не чую, не бачу, не кажу». Та їх, зі слів мешканців будинку, встановив ще влітку 2010 року місцевий бізнесмен, а не комунальники.

Далі працівники Керуючої компанії пожурили скаржницю за її невдоволеність наявною конструкцією. І насамкінець пообіцяли подати заявку про включення робіт зі встановлення пандусу до Програми соціального та економічного розвитку м. Києва на 2017 рік. Тобто повідомили не про подачу відповідних документів, а лише про можливість їх подачі, намагаючись відтермінувати виконання поставленого перед ними завдання.

Крім того, зробили це ледь не напередодні винесення вищезгаданого розпорядження, про яке вони не могли не знати. Тож, якщо Керуюча компанія говорить неправду щодо планування встановлення пандусу, то не можна бути впевненими щодо цільового використання її посадовцями виділених коштів.

Друге «але» полягає в тому, що профінансувати встановлення пандусу у парадному пані Наталії вже неодноразово обіцяла Деснянська РДА декілька років тому. Однак, як каже приказка: Чекай, собачко, здохне конячка, — матимеш м’яса. «Конячка», вочевидь, досі жива, тому що харчується за рахунок коштів, колись виділених на придбання «м’яса». Або ж завдяки тому, що не витрачала свої кінських сил і не виконувала належної роботи.

Саме через те, що місцеві чиновники та комунальники постійно обманюють людину, яка потребує їхньої допомоги, журналісти КНК Медіа беруть ситуацію з витрачанням коштів на встановлення пандусу під свій контроль. Наша редакція повідомлятиме читачів про кожен рух у цій нелегкій справі обстоювання жінкою з інвалідністю своїх прав.

Наталія Мороцька

KNK.media

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*