2284 дитини з інвалідністю: в Луцькій громаді створюють «Інклюзивний простір»

2284 дитини з інвалідністю: в Луцькій громаді створюють «Інклюзивний простір». луцьк, круглий стіл, інвалідність, інклюзивний простір, інформаційна платформа

2284 дитини з інвалідністю: в Луцькій громаді створюють «Інклюзивний простір». луцьк, круглий стіл, інвалідність, інклюзивний простір, інформаційна платформа

У Луцькій громаді розробляють спеціальну інформаційну платформу, на якій можна буде віднайти всі дані, що стануть у нагоді, зокрема, батькам дітей з інвалідністю. На цьому ресурсі можна буде почерпнути інформацію про наявні інклюзивні заклади в населених пунктах громади, а також про те, куди таким родинам потрібно звертатися по допомогу, які документи їм треба для цього зібрати.

Створення дорожньої карти інформаційної системи «Інклюзивний простір» обговорили під час круглого столу в ЦНАПі.

Директорка управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ліна Галан розповіла, що Луцька міська рада рухається в напрямку впровадження ініціативи «Місто, дружнє для дитини».

«Ми хочемо бути містом, яке турбується про дітей. Багато чинників потрібно забезпечити для того, щоб місто розвивалося в напрямку підтримки кожної дитини. Сьогодні ми говоримо про дітей з інвалідністю. Ми можемо впевнено сказати, що Луцька міська рада багато зробила в напрямку підтримки громадських організацій, – сказала Ліна Галан. – У нас діє програма підтримки громадських організацій. Також у нас є програма інтегрованих соціальних послуг для дітей і молоді, які проживають на території Луцької громади. Ми взяли на себе сміливість і в цю програму включили такий інформаційний продукт, як «Інклюзивний простір».

Вона пригадала, що під час візиту до Києва працівники управління мали можливість ознайомитися з тамтешнім досвідом. У столиці створено інтерактивну мапу, на якій можна відстежувати місця, пристосовані до потреб дітей з інвалідністю, інклюзивні навчальні заклади тощо.

«Усі свої ідеї ми черпаємо завдяки ініціативності наших громадських організацій. Пам’ятаю, одного разу до нас звернулася Іванна Соха і сказала: все добре, багато заходів, громадські організації підтримують, але коли батьки стикаються з проблемою інвалідності дитини, в більшості випадків вони не знають, до кого звернутися. Також цього року на конкурс соціальних проєктів громадська організація «Інклюзивні студії» подавала проєкт, пов’язаний із діджиталізацією інформаційного простору для батьків дітей з інвалідністю», – розказала Ліна Галан.

2284 дитини з інвалідністю: в Луцькій громаді створюють «Інклюзивний простір». луцьк, круглий стіл, інвалідність, інклюзивний простір, інформаційна платформа

Мама дитини з інвалідністю Іванна Соха поділилася: коли батьки стикаються з тим, що їхній дитині ставлять діагноз, вони не володіють жодною інформацією в цій сфері.

«Ти не знаєш жодних законодавчих актів, організацій чи структур, куди можна звертатися за гарантованою державою допомогою, куди іти, які документи збирати. В багатьох питаннях допомагають інші мами, які також мають дітей з інвалідністю. Тому така платформа, де буде зібрано максимальну кількість інформації, де можна буде отримати відповіді на більшість питань, дуже потрібна. Особливо в період коронавірусу, коли ті чи ті установи можуть не працювати. І така платформа полегшувала би життя не тільки батьків, а й працівників установ, адже заявники вже приходили б із потрібним набором документів, підготовлені», – поділилася вона.

Ліна Галан додала, що працівники управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді часто відвідують пологове відділення.

«Буквально минулого тижня дев’ята мама за цей рік відмовилася від новонародженої дитини. Скільки працюю, такого в нас ще не було… Дуже багато звертається мам, які народили дітей із різними вадами, особливо з синдромом Дауна. Працюємо з мамами, які на третьому-п’ятому місяці життя дитини розуміють, що, напевно, щось не так, а також із тими мамами, які, коли дитині три-п’ять років, відмовляються від встановленого діагнозу і втрачають час, який можна було б ефективно використати», – наголосила вона.

На її думку, брак комунікації, знань, правильності передачі інформації – це основні передумови потреби створення інформаційної системи.

2284 дитини з інвалідністю: в Луцькій громаді створюють «Інклюзивний простір». луцьк, круглий стіл, інвалідність, інклюзивний простір, інформаційна платформа

На створення платформи вже виділили кошти з місцевого бюджету. Невдовзі буде оголошено тендер на розробку системи «Інклюзивний простір». Очікують, що платформу вдасться впроваджувати в дію вже на початку наступного року. Паралельно на сайтах міськради, управління соцслужб і інших структурних підрозділів запускатимуть спеціальну рубрику, де батьки дітей з інвалідністю, педагоги та інші зможуть відшукати всю потрібну їм інформацію. Загалом проєкт розрахований на п’ять років.

Як інформувала Ліна Галан, у Луцькій громаді нараховується 2284 дитини з інвалідністю.

«Багато батьків звертаються: а скажіть, будь ласка, в яких школах є інклюзивні класи. Пересічна людина не знає цієї інформації. У сучасних умовах, коли ми більшість часу проводимо за комп’ютером, коли багато питань можемо вирішити вдома, ми можемо їм допомогти. Ця допомога буде дуже значною. На цій платформі буде інформація про те, як зібрати документи, як отримати статус дитини з інвалідністю, які комісії потрібно пройти, які спеціалісти є, які громадські організації діють, які заходи для дітей з інвалідністю проводять», – зауважила вона.

Водночас на інформаційному ресурсі батьки зможуть відшукати додаткові дані про різні нозології, контакти наукових кіл.

Ольга Шершень

Волинські Новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*