Рятуймо разом людей з інвалідністю, що переїхали зі Сходу

1 13 4 m578ti05q5a0 2. інвалідністю, інвалідів

1 13 4 m578ti05q5a0 1

За підтримки Мукачівсько-Ужгородської православної єпархії та небайдужих жителів Ужгородського району під патронатом Національної асамблеї інвалідів України та Європейської Асоціації з прав інвалідів у рамках благодійної програми «Рятуймо разом!» було надано допомогу переселенцям із зони АТО: липневим потягом з Ужгорода до Одеси передали 6 мішків найпотрібнішого для людей з інвалідністю, котрі приїхали зі Сходу

Долучитися до акції вважала своїм громадянським обов’язком. Дізнавшись про збирання гуманітарної допомоги переселенцям із інвалідністю, довго не роздумуючи, погодилася стати волонтером.

Жителі Донецької та Луганської областей масово покидають свої оселі. Часом не мають «зайвих 10 хвилин» на збори через бойові дії – забирають із собою тільки найбільш потрібне.

За даними, взятими з офіційного сайту Національної асамблеї інвалідів України, із зони АТО вже виїхало 40 тисяч громадян, 2% з яких – люди з інвалідністю.

Метою Всеукраїнського благодійного проекту «Рятуймо разом!» є надання допомоги у вирішенні нагальних питань, із якими відразу стикаються вимушені переселенці з інвалідністю та їх сім’ї. Це організація тимчасового проживання, повноцінного харчування, лікування, безпосереднє забезпечення соціальної, юридичної, правової та психологічної допомоги, а також пошук у працевлаштуванні, тимчасовій зайнятості.

У рамках проекту «Рятуймо разом!» жителі Ужгородщини впродовж тижня приносили одяг, взуття та засоби гігієни, яких так бракує.

Зібравши кілька мішків допомоги, узгодивши свою незвичну місію з редакцією «Вістей Ужгородщини», де якраз проходила практику, я зголосилася поїздом привезти їх до Одеси. Міста, котре стало своєрідним центром, тимчасовою домівкою для осіб зі Сходу України, що мають інвалідність. Адже інфраструктура краю (санаторії та бази відпочинку) сприяє психічному та емоційному відновленню людей, котрі постраждали в ситуації, що панує на східній території України.

Приємно вражає організованість персоналу місцевого вокзалу: мені відразу допомогли з тяжкими пакунками – гуманітарною допомогою. На вокзалі, в залі підвищеного комфорту, функціонує координаційний центр допомоги вимушеним переселенцям із зони АТО, де можна отримати психологічну підтримку, дізнатися про можливі нюанси тимчасового проживання та працевлаштування. Також є стенд з важливою інформацією щодо шахраїв, які можуть обдурити розгублених громадян зі Сходу та Криму.

Всередині, на диво, панує спокійна атмосфера. Де-не-де чути сопіння ще зовсім маленьких дітей. Утім не можна не помітити стривожені й розгублені очі батьків… Нещастя спіткало їхні сім’ї як грім серед ясного дня.

Наталія Ященко, координатор Національної асамблеї інвалідів України в Одесі, зауважила: «Нашим прямим обов’язком є безпосередня й термінова допомога людям з особливими потребами, які зіткнулися з жахливою ситуацією на Сході. Ми докладаємо всіх зусиль для евакуації жителів із небезпечних регіонів України. На сьогодні вже прийняли понад 800 осіб. Будемо щиро вдячні за будь-яку допомогу (одяг, медикаменти). У цей непростий час для нашої Батьківщини ми, як ніколи, повинні пам’ятати про людяність».

Отець Василь із Мукачівсько-Ужгородської православної єпархії наголосив: «Нині ми повинні об’єднатися. Мусимо бути єдиною міцною державою, аби ніхто не міг сіяти й надалі зерна розбрату на нашій землі. Серце обливається кров’ю від страшних подій, що охопили нашу Батьківщину. Але з вірою у світле майбутнє та любов’ю до ближнього ми все подолаємо! Щиру надію мають і жителі Ужгородського району, які зголосилися допомогти співвітчизникам, хто чим зміг. Здебільшого це літній одяг, теплі речі та взуття. Ми плануємо збирати допомогу для вимушених переселенців і надалі. У нинішній ситуації важливо не говорити, а діяти!».

За словами англійського історика, публіциста та громадського діяча Томаса Маколея: «Правителі повинні не звинувачувати людей у нестачі патріотизму, а зробити все від себе залежне, щоб вони стали патріотами».

На жаль, громадяни ВСІХ регіонів України відчули справжній патріотизм – любов до Батьківщини – у лиху годину, коли ми змушені втрачати ще геть молодих бійців… Але наша країна нарешті прокинулася!

Долучитися до благодійного проекту «Рятуймо разом!» має змогу всяк охочий. Ми – студенти УжНУ – рушії нації – теж маємо усвідомлювати, що, долучившись до Всеукраїнського благодійного руху допомоги, здатні подарувати надію людям з обмеженими можливостями у краще майбутнє, нагадати, що про них пам’ятають і піклуються. Вони, як і ми, вірять у по-справжньому незалежну й вільну Україну.

Олена Ганзел,
студентка відділення журналістики УжНУ

Вісті Ужгородщини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*