Уповноважений з прав людини продовжує тримати на контролі стан дотримання прав дітей-інвалідів

1 06 7 phoca thumb l f9 2. будинку-інтернату

1 06 7 phoca thumb l f9 1У рамках діяльності національного превентивного механізму було здійснено моніторинговий візит до Одеського дитячого будинку-інтернату регіональним координатором зі зв’язків із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області Андрієм Толопіло спільно з громадським монітором АНМ Альбіною Котович.

Загальна чисельність вихованців на час моніторингу складала 133 особи, в тому числі 88 – у молодіжному відділенні.

В цілому заклад справив позитивне враження – територія облаштована ігровими та прогулянковими майданчиками, всі приміщення забезпечені обладнанням та меблями відповідно до призначення. В інтернаті є медична частина з сучасним оснащенням, що дає змогу надавати вихованцям належні медичні послуги. Добре організована оздоровчо-спортивна та інші види реабілітаційної роботи з урахуванням стану здоров’я і віку вихованців. Це стало можливим завдяки увазі з боку персоналу, волонтерів, суттєвої допомоги благодійників, у тому числі й іноземних.

Підопічні та вихованці будинку-інтернату забезпечені чотирьохразовим (молодь) та п’ятиразовим (діти) харчуванням, у тому числі дієтичним. Під час проведення індивідуальних бесід членів моніторингової групи з вихованцями і підопічними будинку-інтернату скарг на умови проживання, ставлення до них з боку персоналу не було.

Водночас були виявлені організаційні проблеми щодо проживання вихованців в інтернаті. Спальні кімнати облаштовані новими меблями, виглядають затишними, однак через переповненість, не забезпечують належні умови проживання. Також викликає здивування відсутність дверей у житлових кімнатах, що з метою безпеки були зняті декілька років тому для забезпечення нагляду за вихованцями. З пояснень персоналу вбачається, що зняття дверей здійснено для підвищення можливості контролю за поведінкою підопічних. Однак в інших установах соціального захисту населення області, де здійснювався моніторинг НПМ, така практика відсутня.

За результатами візиту підготовлено відповідний лист реагування до Міністерства соціальної політики України.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*