В Ужгороді люди з вадами зору вивчали практичні аспекти застосування собак-поводирів

1 29 5 povodyr 818a0 2. вадами зору, собак-поводирів, інвалідністю

1 29 5 povodyr 818a0 1Голова правління Ужгородської міської громадської організації інвалідів зору «Дивосвіт» Оксана Богданець каже, що в Україні й досі законодавчо не визначені правила застосування собак-поводирів людьми з вадами зору в громадському транспорті, різних закладах і установах.

Про це вона повідомила у коментарі «Вголосу».

Аби розставити крапки над «і», в Ужгороді днями зібралися небайдужі до проблеми українці й провели Всеукраїнський форум «Теоретичні та практичні аспекти застосування собак-поводирів в Україні».

За словами голови правління «Дивосвіту», протягом 23-25 жовтня понад 50 представників громадських організацій вивчали європейський досвід дресирування собак-поводирів для незрячих людей, говорили про попит на чотирилапих друзів серед інвалідів, про створення спеціального кінологічного центру, а також про вдосконалення даного питання на законодавчому рівні.

«Собака-поводир – це не тільки прекрасний друг для людини з вадами зору. Це чудовий терапевт, який допомагає сліпому пристосуватися до життя й відчувати себе у безпеці», – підкреслила Оксана Богданець і пояснила, що навчена у спеціальній школі собака-поводир не тільки допомагає людині з інвалідністю орієнтуватися містом, а й вберігає її від небезпеки.

Єдине, що для цього потрібно, – тісний взаємозв’язок між людиною та собакою, який дозволить відчувати один одного.

«Якщо, наприклад, в Угорщині держава дбає про адаптацію сліпих і безкоштовно надає їм собак-поводирів, то українці можуть лише мріяти про таке. У нас й досі немає жодної школи, де б фахівці-кінологи навчали собак бути поводирями», – наголосила Оксана Богданець.

Зрушити проблему з місця, на думку фахівця, допоможе колективне звернення громадськості до Президента України та КМУ.

«Доки на законодавчому рівні не буде врегульовано питання застосування собак-поводирів у нашому суспільстві, людям з інвалідністю будуть закриті громадський транспорт, магазини, різні установи тощо. З цією метою ми плануємо звернутися до Президента України й Кабінету міністрів», – сказала Оксана Богданець і додала, що такого листа з пропозиціями вже підготовлено учасниками форуму. Залишилися деталі, після чого звернення буде відправлено до Києва.

Голова правління громадської організації також розповіла про те, що в рамках співпраці між Україною, Угорщиною та Румунією, навесні європейські колеги подарували «Дивосвіту» собаку-поводиря породи лабрадор Вєтту. Протягом двох місяців собака проходила адаптацію в спеціальному центрі в Ужгороді, після чого її було передано людині з інвалідністю до Мукачева.

Оксана Богданець сподівається, що, незважаючи на складний для країни час, високопосадовці звернуть увагу на проблему й не залишать людей з вадами зору наодинці з темрявою.

«Вголос»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*