Батьки дітей з аутизмом вимагали у МОН не тримати їхніх дітей в ізоляції

1 03 4 IMG 1179 1 2. аутизмом

1 03 4 IMG 1179 1

«Наші діти в ізоляції. Дайте їм волю!» – з такою вимогою вийшли 2 квітня батьки дітей з аутизмом під стіни Міністерства освіти. А щоб наочно продемонструвати становище своїх дітей, вони поставили перед МОН прозору тюремну камеру, в якій сидить дитина

«Таких ми не беремо… інклюзії для аутистів немає… ваша дитина не така… навіщо мені не такі діти в школі… наші вихователі (вчителі) не знають, що робити з вашою дитиною…» – практично кожен день я чую історії батьків дітей з аутизмом, яким вказують на двері. У наших дітей багато проблем, але найболючіше – це неможливість отримати освіту, неможливість бути в середовищі своїх однолітків», – розповідає Євгенія Панічевська, голова Асоціації батьків дітей з аутизмом, яка ініціювала акцію. «Наші діти в ізоляції не тому, що в школах працюють безсердечні директори і вчителі, а тому що держава не створила їм жодних умов для роботи з особливими дітьми. Ми офіційно заявляємо, що інклюзії в Україні немає – вона тільки в паперових звітах міністерства!»

Згідно зі світовою статистикою близько 1% всіх новонароджених мають розлади із спектру аутизму. Це означає, що кожен рік близько 5 тисяч маленьких українців з аутизмом мають іти в школу. Однак більшість з них направляють або в спецінтернати, або переводять на індивідуальне домашнє навчання. Індивідуальне навчання означає всього 2 години занять на день з учителем і ніякого спілкування з однолітками. Хоча саме можливість рости і вчитися разом з однолітками, а не один на один з дорослим, допоможе їм здобувати досвід, необхідний для подальшого життя кожній дитині.

«Українська система освіти, на жаль, не далеко пішла від стандартів СРСР, коли всіх, хто вирізнявся, закривали в інтернатах або будинку. Вчителі як і раніше не знають, як навчати дітей з особливостями у розвитку. Директори шкіл як і раніше не мають можливості організувати таке навчання навіть при бажанні. Діти, як і раніше не можуть прийти з власним тьютором в школу, який зміг би допомогти їм розуміти шкільний режим, інструкції вчителя, налагодити спілкування з однокласниками», – зазначила Лариса Рибченко, директор Фонду допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім». «Діти з аутизмом не існують для нашої системи освіти!»

Це вже друга акція батьків дітей з аутизмом та громадських організацій під стінами Міністерства освіти з вимогою надати дітям можливість вчитися. Перша акція пройшла в 2013 році, проте за два роки спроб співпраці з міністерством, реальних плодів воно так і не дало.

1 03 4 IMG 1180 2

1 03 4 IMG 1193 3

«Фонд допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*