Люди з інвалідністю почали боротись… з торгівлею у підземних переходах

1 21 3 258ee2700b8562b5d51ebf211 2. інвалідів

1 21 3 258ee2700b8562b5d51ebf211 118 липня активісти інвалідного руху Києва зібралися біля столичного ТЦ «Городок», поблизу станції метро Петрівка – для проведення моніторингу торгівлі на сходах столичних підземних переходів. Комітет Народного Контролю підтримав ініціативу сміливців і взявся допомогти в реалізації цього проекту.

Мета заходу – привернути увагу громадськості і владних структур до цієї проблеми, оскільки такі торгові точки не лише порушують закон, але й зазіхають на свободу пересування певних категорій людей.

Немає такого киянина, хто не знав би Петрівки. Для жителів столиці це велика транспортна розв’язка і найбільш завантажена станція «синьої» лінії київського метро. Саме поблизу цієї станції знаходяться, зокрема, торговий центр «Городок», торговий комплекс «Альта-Центр», гіпермаркет «Ашан», магазини електроніки та побутової техніки і нарешті, славнозвісний книжковий ринок.

Тому на сходах підземних переходів цього людного місця завжди стоять торгівці дрібним крамом і продуктами харчування. За роки незалежності України явище торгівлі з рук у переходах перетворилося на традицію, і мало хто пам’ятає, що такі дії є адміністративним правопорушенням. Більш того, лотки і ящики з крамом, розкладені на сходах переходів, створюють значні перешкоди на шляху пішоходів. А що вже казати про інвалідів, людей з тимчасовим порушенням здоров’я, вагітних жінок, людей старшого (похилого) віку, людей з дитячими візочками тощо? Адже саме їх держава називає маломобільними групами населення через те, що ці люди відчувають труднощі при самостійному пересуванні, отриманні послуг, необхідної інформації або при орієнтуванні в просторі.

«Хоч Петрівка і є однією з ключових транспортних розв’язок Києва, однак її підземні переходи зовсім не пристосовані до потреб інвалідів і людей з дитячими візками. А тут ще й торгівці на сходах. І не просто на сходах, а впритул до бетонованих рейок, які і без того є слабкою надією для інваліда-візочника. У нашій сім’ї два візка: інвалідний і дитячий, тому для нас поїздка на Петрівку, або через неї, ціла пригода», – розповідає голова ініціативної групи з моніторингу незаконної торгівлі, інвалід І групи Наталія Крук.

Саме це, а також тривала бездіяльність компетентних органів щодо ліквідації незаконних об’єктів торгівлі, спонукали Наталію запропонувати своїм друзям, які з різних причин пересуваються інвалідними візками, промоніторити дану ситуацію. При цьому вона роз’яснила, що згідно з ч. 1 ст. 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) торгівля з рук на сходах підземних переходів є правопорушенням, оскільки вона не передбачена Порядком провадження торговельної діяльності та правила торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 15 червня 2006 р. № 833. Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 255, п. 1 ч. 2 ст. 262 і ч. 1 ст. 265 КУпАП при торгівлі з рук у невстановлених місцях працівники органів внутрішніх справ мають право застосовувати до порушників адміністративне затримання зі складанням протоколу про таке затримання, вилучати крам та скласти протокол про адміністративне правопорушення. У свою чергу, за статтею 221 цього ж Кодексу, справи про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 160, розглядає Оболонський районний суд м. Києва.

Серед однодумців опинилась і Президент Благодійного фонду розвитку комп’ютерних та інформаційних технологій для інвалідів «АІК», інвалід І групи Юлія Ресенчук. «Коли Наталя мені зателефонувала з пропозицією поспілкуватися з торгівцями на Петрівці, я з радістю підтримала її ініціативу. Хоч я керую власним авто і громадським транспортом користуюся зрідка, та добре знаю, що члени нашого Фонду змушені шукати роботу лише вдома і мало куди вибираються саме через такі перешкоди на шляху», – розповіла Юлія.

БФ «АІК» був також був представлений на акції інвалідами-візочницями Анастасією Бодяжкіною і Наталією Мітяєвою. Захід підтримала і Ганна Старун, яка пересувається інвалідним візком близько семи років.

«Ми довго сприймали торгівлю на сходах переходів за належне, – ділиться спогадами Ганна, – за обставину непереборної сили, за наявності якої всі звільняються від відповідальності. Однак щось усередині мене противилось цьому. І от, дізнавшись про своє право на безперешкодне, якщо можна так висловитися, пересування підземними переходами, я приїхала на Петрівку відстоювати це право!».

Кожен з учасників заходу приїхав із супроводжуючим: хто з другом, хто з мамою, а хто і цілою сім’єю. Наталія Крук приїхала з чоловіком Олексієм, з їхньою дитиною у лежачому візочку та своїм давнім другом.

Під’їхавши до сходинок група зупинилася і Олексій, разом з активістами КНК, попрямував до продавців з проханням прибрати незаконні об’єкти торгівлі. З великим небажанням і нерозумінням того, що відбувається, «підприємці» почали згортати товар. На це з подивом поглядали перехожі.

Тим часом супроводжуючі Наталії та Юлі, разом із журналістами knk.media, допомогли спуститися до підземного переходу, щоби просуватися до протилежного боку дороги. До них підійшла продавщиця і поцікавилася, чого вони хочуть цим добитися. Почувши у відповідь: «Ми захищаємо свої права», вона засміялася візочницям прямо в вічі і сказала: «Забийте на це!».

Однак ми продовжили почате і зіштовхнулися з парою молодих продавців фруктами, розкладний столик яких перегородив під’їзд до бетонованих рейок. На зауваження щодо незаконності їхніх дій пара запропонувала посунути столик. Почувши попередження про виклик патруля поліції, продавці почали говорити, що вони працюють на власника і виконують лише його вказівки. Коли ж і це не допомогло, вони почали збирати свій крам і обурюватися, що їх знімає фотокореспондент КНК. Погрожували судом за зйомку без їхнього дозволу, однак заспокоїлись, коли їм пояснили, що журналісти мають право вести фото та відео зйомку в публічних місцях, крім того – ці матеріали можуть стати ще й доказами їхнього правопорушення.

Найагресивніше повела себе пані, крам якої стояв на виході підземного переходу в напрямку книжкового ринку. Вона почала казати, що платить за це місце, вимагати документи в учасників рейду. Врешті-решт на запитання Наталії Крук, чи є серед краму алкоголь, пані грубо відповіла: «А вам что, похмелиться надо?». Проте, зателефонувавши комусь, вона почала збирати речі.

Центральний та боковий хід у метро виявився вільним від торгівців, зате повернувшись до переходу, активісти знову зустріли в ньому ту саму пару торгівців фруктами, які продовжували робити вигляд, що збираються йти. Та й серед перших продавців не всі покинули насиджені місця. Тому ініціативною групою було прийнято рішення викликати патруль поліції.

Однак за годину очікування ніхто так і не з’явився. І лише після повідомлення за номером 102 про неявку патруля Оболонського РУ ГУ МВС України в м. Києві, коли ініціативна група роз’їхалася, Наталії Крук зателефонував інспектор патрульної служби, рядовий Сбитний Євгеній Петрович і прокоментував ситуацію так: «Ми затрималися, оскільки під час патрулювання опрацьовуємо декілька викликів. Зараз ми займаємося проблемою незаконної торгівлі в переходах, однак у перехідний період реформування міліції в поліцію ми можемо лише скласти протокол і винести попередження. На жаль, буває так, що після складання протоколу, та отримання попередження, люди знову повертаються на своє місце і продовжують торгувати. Та за два тижні ми матимемо повний спектр повноважень для роботи над цією проблемою і тоді зможемо передавати справи до суду».

Що ж, ми зачекаємо з нетерпінням на більш оперативну та ефективну роботу міліції. І обов’язково повернемось не тільки на Петрівку – вже незабаром ми перевіримо й інші місця, де порушуються права людей з особливим потребами!

Мороцька Наталія

Комітет народного контролю +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*