Вінницька молодь з обмеженими фізичними можливостями мріє про бібліотеку, дитячий майданчик і більярд

1 11 1 skola samost gita vin kokoviu 08 08 0007 2. обмеженими фізичними можливостями, інвалідністю

1 11 1 skola samost gita vin kokoviu 08 08 0007 18 серпня у приміщені Центру професійної реабілітації «Поділля» голова Вінницької ОДА Валерій Коровій поспілкувався з людьми, які мають обмежені фізичні можливості на тему: «Включення людей з інвалідністю у процеси реформування місцевого самоврядування».

Під час зустрічі учасники табору розповіли про свої проекти, які вони мріють реалізувати у життя і у свою чергу голова облдержадміністрації пообіцяв, що підтримає їх. Вінничани створювали проекти, які стосуються не тільки людей з інвалідністю.

Хлопець Сергій з Крижополя, хоче створити більярдний клуб для громади, який зможуть і відвідувати молодь з обмеженнями.

«В Крижополі багато людей з інвалідністю, але я їх рідко бачу, вони постійно сидять дома. В нас є багато ресторанів, а ось такого клубу дійсно не вистачає», – каже хлопець на візку.

Дівчина Ольга з Козятину хоче створити клуб за інтересами.

«Клуб за інтересами розпочинався б звичайною бібліотекою для людей з інвалідністю і не тільки. Хотілося б, щоб в клубі люди спілкувалися між собою, а не сиділи по домівках. Також хочеться щоб там проводили якісь курси, наприклад, з англійської мови, які в майбутньому допомогли б з навчанням», – ділиться своїми планами вінничанка.

Юнак Вадим з Сутисок у своєму проекті хоче переобладнати старий стадіон на екстремальний майданчик для активних жителів.

«В нас є молодь на роликах і скейтах, вони катаються по проїжджих частинах, тому я хочу створити для них такий майданчик», – каже Вадим.

Учасники табору приїхали з різних районів: Крижопільського, Літинського, Тиврівського, Гайсинського, Козятинського, Вінницького, Жмеринки та з міста Вінниці.

Голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій розповів на скільки реально втілювати дані проекти у життя.

«Всі проекти є реальні, це ініціативи які спрямовані на вирішення конкретних питань, на створення робочих місць, заняття спортом, формування активної позиції… Зараз ми опрацьовуємо нову стратегію роботи і готуємося до проведення форуму. Він дасть можливість по новому подивитися на проблематику доступності. Починаючи з доступу до соціальних об’єктів, культурних, цей спектр доступності набагато ширший. Приємно сьогодні бачити активних людей з Літина, Козятина, Крижополя, це вселяє великий оптимізм, людська ініціатива на сьогоднішній день є критерієм того, що можна за ці справи братися і завершувати», каже В. Коровій.

Довідка

У Вінницькій області за даними служб соціального забезпечення в 2015 році було понад 13 000 молодих інвалідів віком від 16 до 35 років з різними формами інвалідності. В області сьогодні мешкає понад 2 000 молодих людей на візках. Інвалідність для більшості молодих людей – це та “стіна”, яка відгороджує їх від зовнішнього світу і в прямому, і в переносному значенні.

В прямому – тому що багато молоді з обмеженими фізичними можливостями зовсім не виходять з дому, а в переносному – тому, що вони мають обмежені можливості у спілкуванні, участі у громадському житті, у особистісній та професійній самореалізації, здійсненні життєвих планів.

Для молодих людей з обмеженими фізичними можливостями, які проживають у сільській місцевості, ці проблеми ще в більшій мірі загострюються. Більшість з них практично ізольовані від світу, вони взагалі позбавлені можливостей спілкування, самореалізації, будь-якої інформації, яка б допомогла їм набути навичок самообслуговування та самостійного, незалежного життя, можливості навчання та працевлаштування.

З 2002 року ГО «Гармонія» має досвід проведення таборів-семінарів соціально-психологічної адаптації молоді на візках, яка проживає у сільській місцевості. Спільно з Управлінням сім, Вінницьким обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді було проведено 14 змін, загальна кількість учасників за цей час склала осіб 264 (167візочників та 97 волонтерів). Участь у проекті для багатьох учасників семінару стала своєрідним поштовхом для активних дій щодо зміни свого світосприйняття, роботи над собою, прагнення до повноцінного життя та надання допомоги іншим. Молодь після табору здобуває освіту, отримує професію, активно включається в життєві процеси, бере відповідальність за своє життя на себе, долаючи страх батьків.

Ця форма реабілітаційної роботи виявилась дуже вдалою та ефективною. На даний час в Україні вводяться реформи. І тому дуже важливо, щоб на різних рівнях приймались інклюзивні рішення (враховувались потреби людей з інвалідністю). Важливо, щоб люди з інвалідністю були активними учасниками економічних, політичних, економічних процесів громади. Для цього з’явилась можливість розвитку нового аспекту програми «Активні громадяни», який полягає в усвідомленні ідентифікації, вмінню налагоджувати діалог у формуванні навичок гуртування громади навколо ініціатив громади. Саме це є значною додатковою можливістю для більш ефективної самореалізації та інтеграції молоді з інвалідністю у суспільство.

ВИННИЦА.info +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*