МОЗ України створив інтерактивний реєстр пацієнтів, хворих на діабет

1 16 6 241598732 1 2. здоров'я

1 16 6 241598732 1

Міністерство охорони здоров’я України виступило ініціатором створення реєстру інсулінозалежних – електронної бази даних, що допоможе уніфікувати усю роботу з ведення пацієнтів, хворих на діабет – від рівня взяття на облік, призначення та виписування рецептів лікарями до рівня зведених статистичних даних в цілому, необхідних для МОЗ.

Про це йшлося під час прес-конференції в МОЗ України, присвяченій Всесвітньому дню боротьби з діабетом.

Як повідомила Перший заступник Міністра охорони здоров’я України Олександра Павленко, реєстр створений зусиллями МОЗ, за допомогою волонтерів. Наразі він працює у пілотному режимі: повністю підключена Житомирська і Дніпропетровська області, до кінця року – початку наступного системою планується охопити всі області. Здійснювати управління реєстром буде Міністерство охорони здоров’я.

«З огляду на право пацієнта на нерозголошення його даних, ми передбачили реєстром три рівні доступу до інформації: перший рівень з максимальним доступом має медичний заклад і той лікар, який веде пацієнта (це ПІБ, інформація про вид діабету, препарати які виписуються, це динаміка ведення цього пацієнта, це ускладнення які є у пацієнта, це дати візитів до лікаря, всі призначення лікаря, і інформація власне про лікаря); другий рівень доступу до інформації отримують обласні управління охорони здоров’я, вони зводять і акумулюють ці дані; третій рівень доступу має МОЗ України, який бачить лише статистичні дані, аби доводити їх до Міністерства фінансів, Кабінету Міністрів України і захищати запити на наступний бюджетний рік по виділенню коштів». – розповіла О. Павленко.

За словами Андрія Ізмайлова, члена робочої групи з питань запровадження реєстру, це база даних, з якою матимуть можливість працювати і лікарі, і аптеки, і департаменти охорони здоров’я, і МОЗ, але кожен учасник бачить лише ту інформацію, яка необхідна йому відповідно до рівня компетенції. Важливо, що безпосередньо в системі лікар може виписати рецепт за відповідним шаблоном, а аптека – відпустити вказаний препарат, і інформація про це буде збережена в історії ведення пацієнта. Для останнього це означає вільний і постійний доступ до лікування, незалежно від зміни лікаря, місця проживання чи перебування.

1 16 6 241598733 2

1 16 6 241598734 3

Прес-служба МОЗ України

Міністерство охорони здоров’я України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*