Обласну програму соціально-економічного розвитку доповнять окремим розділом, що стосуватиметься полтавців з особливими потребами

1 29 1 image 4 2. розвитку

1 29 1 image 4 1

Протягом місяця профільні департаменти Полтавської облдержадміністрації мають розробити та винести на обговорення пропозиції щодо поліпшення життя земляків з особливими потребами.

Таке доручення керівникам профільних департаментів та управлінь 24 лютого під час наради в Центрі допомоги учасникам АТО дав голова Полтавської ОДА Валерій Головко. Місце для наради обрали невипадково, адже пропозиції стосуються і демобілізованих учасників АТО, які отримали інвалідність в результати бойових дій на Сході України.

— Це має бути окремий розділ, який включимо до програми соціально-економічного розвитку Полтавської області, — зауважив Валерій Головко. — Ми маємо вирішити питання щодо інфраструктурної доступності, оздоровлення, відпочинку, психологічної реабілітації, організації та участі в мистецьких фестивалях і спортивних змаганнях, забезпечення спеціалізованим транспортом. А для цього маємо використати досвід і сусідніх областей, і сусідніх країн.

Зокрема, говорили про необхідність створення окремих палат чи відділень, оснащених спеціальним обладнанням, де зможуть лікуватися полтавці зі спинальними травмами. Питання актуальне, адже на сьогодні в області понад 4 тисячі таких травмованих. Пропозиції щодо того, у якому саме форматі й на базі яких медичних закладів облаштовуватимуться такі палати (чи відділення), має внести Департамент охорони здоров’я після спільного аналізу з обласною організацією інвалідів.

Ще одна пропозиція — проводити змагання параспортсменів паралельно зі звичайними спортивними змаганнями, як це має місце в світовій практиці. Як зауважив голова Полтавської обласної організації інвалідів Сергій Чумак, це робитиметься не стільки для того, щоб продемонструвати високі спортивні досягнення, а щоб вивести людей з особливими фізичними потребами із чотирьох стін власного помешкання.

Усі пропозиції обговорять і затвердять на одній з наступних колегій облдержадміністрації, куди запросять керівництво обласної ради, депутатів, голів райдержадміністрацій. Лише після цього розділ включать до програми соціально-економічного розвитку і винесуть на сесію обласної ради. При цьому Валерій Головко наголосив, що кошти виділятимуться на умовах співфінансування: частково — з обласного бюджету, частково з бюджетів районів та міст, які теж повинні подбати про своїх земляків. Окрім того, полтавці небезпідставно сподіваються на фінансову підтримку з державного бюджету.

Полтавська обласна державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*