“Навіщо вам стрибати? Ідіть у трубу!”. Незрячим дівчатам не дозволили стрибати з парашутом, не пояснивши чому

1 04 5 IMG 3247 h500 m3 1 2. fightforright, незрячі, сліпі, інвалідністю

1 04 5 IMG 3247 h500 m3 1

2 жовтня в київському аероклубі “Чайка” незрячим дівчатам, учасницям інклюзивної акції FightForRight за рівні права людям з інвалідністю, відмовили у стрибках з парашутом. Цю відмову медпрацівники установи ніяк не обґрунтували. Більше того – коли тривав медогляд, незрячим учасницям акції лікарі говорили, що стрибати можна, але в довідці про дозвіл писали відмову.

Про це кореспонденці Центру інформації про права людини повідомили учасники FightForRight. До цієї акції організатори готувалися близько місяця, були домовленості з керівництвом установи, більше того – чітко обговорювалася можливість стрибати з парашутом саме людям з інвалідністю. Стрибки мали здійснюватися в тандемі з інструктором.

За фактом із п’яти учасниць, дозволили стрибнути тільки двом – Наталії, яка має 30% зору, та журналістці Анастасії Федченко, яка також долучилася до акції з метою привернути увагу людей до питань інвалідності та бар’єрності суспільства.

“Там такий був цинізм: дівчатам говорили, що все добре, або дозволяємо, а насправді користувалися тим, що дівчата не бачать і не можуть прочитати. І вони виходили й говорили, що нам дозволено. Але коли показували папірець, то там стояла печатка “допущено”, а перед печаткою дописано ручкою “не”. І далі дописано “Погіршення зору”, – розповідає Анастасія Федченко.

1 04 5 IMG 3266 2

За її словами, поки лікарі проводили медогляд, чула обурливі зауваження від них: “Як так можна?!”.

“Але на моє конкретне запитання “Чому не можна?” – відмовчувалися. Переадресували до організаторів, мовляв, спитайте в них, чому не можна. Але вони і організаторам не відповіли. По суті – просто відмовилися від коментарів”, – каже Федченко.

Учасниця додає, що коли стрибала з інструктором, їй важливо було тільки слухати вказівки і чітко їх виконувати. “Для цього зір не потрібний… Чому не дозволили незрячим – взагалі не зрозуміло”, – каже Федченко.

Організаторку акції FightForRight Юлію Сачук найбільше обурило зневажливе ставлення до людей з інвалідністю. За її словами, перебуваючи на аеродромі, довелося почути чимало коментарів від працівників типу “О… сліпі. А чого тут сліпі?”. “Ви ж розумієте – це сліпі, це інваліди”, “Навіщо вам стрибати – ідіть у трубу (в аеротрубі створюють імітацію польоту – ред.)”, “Ви нестандартні люди – ось і нестандартна ситуація”.

“Керівник установи, з ким ми упродовж місяця вели листування й домовлялися про стрибки, почав говорити, що ми самі винні, чому не зверталися із запитами… А те, що нам вдалося поговорити з лікарями, то вони посилалися на якийсь наказ. І з тих документів, що ми бачили, там ні слова не йшлося щодо ознайомчих стрибків-тандемів. Йшлося про спортсменів авіаційного складу. Також наші юристи перевіряли – ніде не вказано, що сліпота є перешкодою для стрибків з парашутом у тандемі. Є купа випадків, коли в Україні та за кордоном стрибали незрячі парашутисти”, – прокоментувала Юлія Сачук.

Організатори акції FightForRight додають, що цю ситуацію ще будуть вивчати, чи не було у відмові дискримінації щодо людей з інвалідністю.

“Коли учасниці заповнювали декларацію, то там був перелік діагнозів, маючи які можуть заборонити стрибати, але про зір – там нічого немає. І тому з боку лікарів та керівництва аероклубу “Чайка” виглядає все так: “Ми боїмося відповідальності, але ми не боїмося порушувати ось такі закони, не боїмося відмовити в послугах…”. Техніка безпеки? Для всіх має бути однакова техніка безпеки. І незрячі дівчата усвідомлювали ризики, підписуючи декларацію, що вони не будуть мати жодних претензій, коли будь-що станеться”, – додає Сачук.

Організаторка також зауважує, що та ситуація, яка склалася, їй нагадала, як кілька років тому намагалися заборонити марші рівності.

“По відчуттях – абсолютно те саме. Багато хто не сприймає, коли йдеться про “нетрадиційну” сексуальну орієнтацію. А тут навпаки – ніби в нас, людей з інвалідністю, усе “добре”. Та мої особисті відчуття: тебе не те, що не мають за людину… Люди з інвалідністю та без інвалідності – це паралельні світи. Дуже добре пишатися перемогами паралімпійців, але не помічати справжні проблеми в житті, з якими стикаються незрячі й інші люди з інвалідністю”, – зауважила Юлія Сачук.

Нагадаємо, всеукраїнська інформаційна кампанія Fight for Right стартувала 23 серпня в Одесі із занять дайвінгом. Суть кампанії – займаючись дайвінгом чи стрибаючи з парашутом, незрячі ризикують не більше, ніж завжди, коли їм щодня доводиться долати перешкоди через відсутність доступної інфраструктури.

Учасники кампанії “Fight for Right” прагнуть привернути увагу суспільства до проблеми бар’єрності простору і продовжувати руйнувати стереотипи як людей з інвалідністю, так і без інвалідності, що незрячі є повноцінними членами суспільства, можуть не просто дбати про себе, а й жити на повну.

“Центр інформації про права людини” +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*