Як людям з обмеженими можливостями працевлаштуватися на Тернопіллі

1 15 92219753-FD53 1. особливими потребами, реабілітації, інвалідністю, floor, indoor, furniture, desk, table, chair, wheelchair. A group of people in a room

У Монастириському районному центрі зайнятості відбувся інформаційний семінар для безробітних з обмеженими фізичними можливостями «Інвалід» – не означає «непрацездатний».

– Насправді серед людей з особливими потребами дуже мало абсолютно непрацездатних людей, – звернулась до присутніх головний спеціаліст відділу надання соціальних послуг РЦЗ Уляна Головко. – Cкажімо, така людина може бути агентом з туризму, навіть та, яка пересувається на візку. Може працювати програмістом, дизайнером, оператором комп’ютерного набору, коректором, займатися підприємницькою діяльністю. Зі слабозорих, наприклад, виходять надзвичайно вправні масажисти. Сьогодні інваліди, які мають відповідну освіту, працюють лікарями, вчителями. Багато серед них і таких спеціалістів, як перукарі, манікюрниці, педикюрниці, візажисти, флористи, кравці, конторські службовці, бармени, кондитери, касири тощо. Іншими словами, працюють на рівні з абсолютно здоровими людьми. Людина з інвалідністю, яка хоче знайти себе в цьому житті, зазвичай сумлінніша за здорову, а її працездатності можна позаздрити. Фахівці пояснюють це тим, що в такий спосіб організм відновлює та регулює баланс – втрачені можливості компенсуються набутими. Загалом у нашій країні сьогодні працюють 600 тис. людей з обмеженими можливостями. Про це повідомили у центрі зайнятості.

Фахівець РЦЗ зазначила, що одним з головних завдань служби зайнятості є забезпечення вільного доступу до зайнятості людей з інвалідністю, створення для них умов для здобуття конкурентних професій, відновлення працездатності та забезпечення місцями праці. Відповідно до законів України «Про зайнятість населення» та «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» центри зайнятості сприяють трудовій реабілітації та працевлаштуванню громадян з особливими потребами з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) на вільні та новостворені або пристосовані для них робочі місця, заявлені підприємствами. «У центрах зайнятості самостійно або за допомогою спеціаліста ви можете:

– підібрати роботу. До вашої уваги величезна база оперативної інформації про вільні робочі місця та вакантні посади не лише в межах міста чи району, а й в інших населених пунктах України;

– одержати інформацію щодо норм законодавства з професійної та трудової реабілітації інвалідів, зокрема, проконсультуватись у юриста центру зайнятості;

– здійснити професійний вибір з урахуванням медичних показань, програми реабілітації, особистих нахилів та здібностей тощо», – поінформувала Уляна Михайлівна.

Також вона розповіла учасникам семінару про те, що в Україні законодавчо встановили кількість робочих місць на підприємстві для людей з інвалідністю. Скажімо, на фірмі, де працюють 8–25 осіб, має бути хоча б одна з особливими потребами. Якщо підприємство більше, таких працівників має бути 4%. Не виконали норму – штрафні санкції: в розмірі половини середньої річної заробітної плати за кожне робоче місце, призначене для інваліда, – для підприємств, де працюють 8–15 осіб, і в розмірі середньої річної зарплати на підприємстві – для тих, де більше 15 працівників. Експерти зазначають: спостерігається тенденція, за якої підприємства не ухиляються від нормативу, а отже, переважна більшість виконує вимоги законодавства. А це означає, що люди з особливими потребами не залишаються наодинці зі своїм каліцтвом, відчувають, що вони потрібні суспільству.

Учасники заходу взяли активну участь у бесіді щодо становлення на ринку праці людини з інвалідністю, факторів, які впливають на досягнення успіху у професійній сфері.

Тернопільська Липа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*