У Львові відбувся Ярмарок вакансій для осіб з інвалідністю

1 03 5 42247 2. інвалідністю

  1 03 5 42247 128 травня п. р. у Львівському міському центрі зайнятості традиційно відбувся Ярмарок вакансій для осіб з інвалідністю, організований у співпраці з давнім партнером – Товариством «Зелений Хрест». Зустрічі з працедавцями передував тематичний семінар, під час якого молоді городяни з вадами здоров’я обговорили важливі аспекти працевлаштування.

Того дня у холі Будинку праці було доволі людно. За окремими столиками працювали понад двадцять представників фірм і компаній, збираючи побіч себе багатьох зацікавлених у пошуку місця праці. Чи не найбільше відвідувачів приваблювали пропозиції ТзОВ «Укрінвестбуд», філії ТзОВ «Нестле Україна НБСЄ», ТзОВ «Орісіл-фарм», ТзОВ «Прімоколект. Центр грошових вимог», ПП «Деос охорона», ТзОВ «Гриль бар», котрі добирали інженерів з проектно-кошторисних робіт, геодезистів, бухгалтерів, адміністраторів, операторів колл-центру, охоронників, мийників посуду.

Цікаву й добре оплачувану роботу чоловікам пропонувало ПАТ «Холдингова компанія «Еко-дім», яке споруджує житлові комплекси у Львові. Як зазначила начальник відділу кадрів О. Гамаль, для роботи на будівництві їм потрібні кваліфіковані бетонярі та мулярі, отож працедавець готовий надати працю понад десяти особам з обмеженими фізичними можливостями. Одначе претенденти повинні враховувати, що це робота на висоті. Оксана Євгенівна також підкреслила, що у їхньому колективі вже працюють 15 краян з інвалідністю, двох із них дібрали минулоріч на аналогічному заході.

Із конкретними пропозиціями на ярмарок завітали і підприємства сфери легкої промисловості, зокрема ТзОВ «Об’єднана мода України», ЛШП «Силует УТОГ», торговельні установи, а також місцеві перевізники. Усього працедавці задекларували 140 вакансій, із якими ознайомилося понад 240 пошуковців місця праці. Окрім ведення ділових переговорів з представниками фірм і компаній, багато хто з пошуковців праці уважно переглядав базу даних у банкоматі вакансій, ознайомлювався з послугами ЦЗ, консультувався у спеціалістів щодо застосування норм чинного законодавства у сфері зайнятості та трудових відносин. За результатами проведених співбесід працедавці попередньо домовилися про працевлаштування 27 осіб, зібрали резюме 56 пошуковців роботи, сформували резерв кадрів із 39 претендентів, а також досягнули згоди на стажування на виробництві з умовою подальшого працевлаштування 4 безробітних.

Відповідно до програми заходу за круглим столом зібралися соціальні партнери. «Усім нам є над чим замислитися, – зазначив у вступному слові директор міського Будинку праці Олег Рісний. – Адже проблема зайнятості містян з особливими потребами – доволі гостра й потребує ефективних дій від кожної зі сторін діалогу. Міська служба зайнятості день у день докладає чималих зусиль для того, аби надавати цим клієнтам вагому підтримку. Лише цього року послугами ЦЗ скористалося майже 400 осіб з ушкодженим здоров’ям, із них понад 300 ще потребують сприяння у працевлаштуванні. На сьогодні 49 вже зарадили з пошуком роботи, 11 – залучили до оплачуваних громадських і тимчасових робіт, 31 – охопили професійною підготовкою».

Представники Львівської міської ради, обласного та міського центрів зайнятості, районних відділів соціального захисту населення у м. Львові, освітніх установ, працедавців, обласного Фонду соціального захисту інвалідів, місцевих осередків і об’єднань інвалідів, а також декілька осіб з обмеженими фізичними можливостями повели предметну розмову про особливості працевлаштування таких городян. Було детально висвітлено аспекти співпраці зі службою зайнятості щодо організації для львів’ян з ушкодженим здоров’ям оплачуваних громадських робіт, озвучено проблематику зайнятості тих, хто пересувається на візках, частково або повністю втратив зір, нечуючих. Освітяни акцентували увагу на питанні працевлаштування випускників із інвалідністю, їхньої адаптації до умов сучасного ринку праці.

Фахівець філії ТзОВ «Нестле Україна НБСЄ» цікаво й змістовно презентувала діяльність компанії. За її словами, основний кістяк колективу – молодь. Для багатьох працівників – це перша робота. Н. Дячишин детально висвітлила питання укомплектування вакансій, окреслила етапи відбору претендентів на вільні місця праці. Вона повідомила, що товариство може забезпечити особам з вадами здоров’я часткову зайнятість, для прикладу, запропонувати роботу координаторам маршрутів, перекладачам з англійської мови, асистентам відділу.

Загалом, як наголошували учасники заходу, містяни з особливими потребами зазнають труднощів у працевлаштуванні не тільки через брак вільних місць праці, невідповідність їхніх професійних якостей високим вимогам працедавців, а й зчаста через занижену чи надто завищену самооцінку. Тому вкрай важливо, щоби учнівська та студентська молодь набувала навичок самопрезентації. Власне з ініціативою запровадження у навчальний процес відповідних програм виступили сторони діалогу. Утім, як зазначалося, проблему зайнятості неповносправних потрібно вирішувати комплексно: від забезпечення транспортної доступності – до створення працедавцями відповідних робочих місць, надання моральної і психологічної підтримки в колективі. Були визначені конкретні дії та напрями співпраці задля повернення таких краян до продуктивної зайнятості.

Чимало представників фірм і компаній того ж дня взяли участь у семінарах, які провели фахівці Товариства «Зелений Хрест». Присутні ознайомилися з юридичними та психологічними аспектами працевлаштування осіб з інвалідністю.

Любов Пітуля, головний спеціаліст відділу зв’язків з громадськістю та ЗМІ Львівського обласного центру зайнятості

Львівський обласний центр зайнятості +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*