У Кіровограді показали майбутнє відновлювальної медицини (ФОТО)

1 19 3 med 2 2. густав цандер

  1 19 3 med2 118 грудня в Кіровоградській обласній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського презентували виставку обладнання для відновлювального лікування людей, які втратили ті чи інші життєві функції. Про засоби механотерапії, що розробив ще у середині ХІХ століття шведський вчений Густав Цандер, розповів відомий у Кіровограді інженер-винахідник, громадський діяч, голова Кіровоградської обласної Асамблеї інвалідів Олександр Боршуляк. Кіровоградець не просто захоплюється винаходами свого колеги, а й відновлює його, мріючи про відкриття в нашому місті відновлювального центру для дітей та учасників АТО.

«Ми хочемо показати кіровоградцям як виглядає це обладнання, з чого починалась механотерапія у світі і Європі зокрема. Засновником її є Густав Цандер, якого я вважаю Леонардо да Вінчі свого формату. Він розробив більше 100 апаратів для лікувальної діагностики, які будуть корисними не лише для людей, які постраждали від ушкоджень хребта чи травм на виробництві. Завдяки цим апаратам можна навіть понизити Фонд соціального страхування від нещасних випадків, зменшивши категорії інвалідності. Але зараз це актуально ще й через те, що хлопці АТО отримують травми, що потребують реабілітації. Я вважаю, що ці апарати будуть відновлювати мозкову пам’ять, розмовну та рухову функції”, – розповідає Олександр Боршуляк.

Цікаво те, що з 2003 року кіровоградський інженер-винахідник почав збирати й звозити до нашого міста з усіх усюд залишки зразків унікального медичного обладнання, використання яких у медицині колись домігся Густав Цандер. Мета Олександра Вікторовича — реставрація та застосування рідкісних і ефективних апаратів у майбутньому Центрі лікувальної гімнастики.

«Практично всі вони працездатні, за виключенням деяких деталей. Вони є в нас в обсязі 15 одиниць, є ще більше 70 розробок, – хвалиться своєю колекцією Олександр Боршуляк. – У Центрі лікувальної гімнастики імені Валентина Дікуля, що ми зараз будуємо, ці апарати будуть використовуватися. Вчені Європи й СНД, з якими я спілкувався на міжнародних конференціях, теж виявляють бажання мати копії цих обладнань, оскільки вони ефективні. Хотілося б, щоб Кіровоград став меккою відновлювального лікування».

Омріяний центр на селищі Новому будують вже 12 років. За словами Олександра Боршуляка, він буде першим в Україні, сьомим в Європі та п’ятим в СНД. Щоправда, якщо відкриють.

«Обладнання є, приміщення є. Центр будувався в плані музею цього діючого обладнання Густава Цандера, що я відновлював. Не вистачає там ще кольорового фонтану з зимовим садом, опалення, проведеної електроенергії, деяких добудов і підтримки влади. Мені пропонували звести такий центр в Києві, але хотілося б, щоб Кіровоград став першим центром відновлювальної медицини в Україні, а сам Центр почав діяти саме там, де благословив його зведення саме Дікуль».

Новий реабілітаційний заклад стане корисним як для дітей з вадами здоров’я, для яких лікування, до речі, буде безкоштовним, так і для бійців АТО, які повертаються з пораненнями додому і потребують реабілітації. Інженер-винахідник впевнений, що центр стане проривом у відновлювальному лікуванні.

  1 19 3 med 2

  1 19 3 med3 3

  1 19 3 med5 4

  1 19 3 med6 5

Світлана Дубина

Фото автора

Інформаційний портал Кіровоградщини – Гречка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*