З «Надією» в серці

1 09 3 nad 8 2. дітей-інвалідів

 1 09 3 nad 8

Вже чверть століття у Дрогобичі діє Добровільне товариство захисту дітей-інвалідів «Надія». За цей час змінювалися керівники «Надії», відходили одні учасники і додавалися інші, змінювалися форми та методи роботи. Але основна ціль «Надії» залишалася незмінною – всестороння реабілітація дітей. Адже батьки надіються, що все-таки буде реалізований ресурс їхньої дитини, нехай і неповносправної, з різними проблемами, та все ж рідної, бажаної, любимої.

Про відзначення ювілею ДДТЗДІ «Надія», про нові форми роботи, нові проекти та волонтерів розповіла журналістам очільник товариства «Надія» Ірина Дзюрах. Участь в зустрічі взяли також приватний підприємець і друг «Надії» Олег Солод, друзі «Надії» Мар’яна Коркуна та Мар’яна Костів, завідувач кафедри практичної психології Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка (соціально-гуманітарний факультет) Валентина Стець, керівник театру «Альтер» Андрій Юркевич, доброволець з Добровольчого Корпусу Миру в Україні (США) Сара Рамаден.

 1 09 3 foto-3626 1

 1 09 3 foto-3630 2

 1 09 3 foto-3634 3

 1 09 3 foto-3636 4

Розповідаючи про відзначення ювілею ДДТЗДІ «Надія», Ірина Дзюрах попросила ЗМІ подякувати всім дрогобичанам, які ці 25 довгих років підтримували діяльність товариства. Протягом травня «Надія» підводила підсумки своєї діяльності, а завершилося відзначення ювілею товариства 3-5 червня різноманітними заходами – концертами, благодійними аукціонами, легкоатлетичним пробігом та ін. Під час заходів збиралися кошти на відкриття сенсорної кімнати для реабілітації дітей. Як каже Андрій Юркевич, спочатку були певні побоювання, що коштів буде зібрано мало, адже в суспільстві відчувається певна втома від волонтерства, основні зусилля спрямовані на допомогу воїнам АТО на Сході. Проте дрогобичани підтримали «Надію» в день ювілею морально та матеріально. Так, на аукціоні під час продажу лотів (картини, дорожні сумки, вироби ручної роботи, вишиванки тощо) було зібрано 5 тисяч 370 гривень. Однією з найбільш активних покупців була депутат міської ради, заступник генерального директора НПК «Галичина» Олена Жуковська.

– Ми задоволені, що зробили такий гарний фестиваль, свято для дітей, – доповнює підприємець Олег Солод. Він зазначає, що до суми, зібраної на аукціоні, додано 1 720 грн. символічних внесків від учасників легкоатлетичного пробігу і ці кошти підуть на облаштування так потрібної для дітей-інвалідів сенсорної кімнати. До речі, окремі елементи з цієї кімнати були представлені під час прес-конференції.

Ювілейний концерт «Надії» тривав 4,5 години, участь в ньому взяли представники педуніверситету, музичної школи, СК «Еней», ДЮСШ м. Дрогобича. Після відзначення ювілею настали звичайні будні, коли робиться робота, можливо не дуже помітна для стороннього ока. Роботу цю зауважують хіба що батьки дітей, які роблять успіхи. Як каже психолог Валентина Стець, нова сенсорна кімната дозволить діткам включитися в повноцінне життя, акліматизуватися в середовище, розвинути дрібну моторику та інтелект.

– Зараз в основному реабілітаційні процеси спрямовані на фізіологічне відновлення, а на збереження і відновлення психіки мало хто працює, – каже Валентина Стець. – Але це методика, за якою бажано працювати не тільки з хворими дітками, а й із здоровими…

 1 09 3 foto-3637 5

 1 09 3 foto-3638 6

 1 09 3 foto-3642 7

Нещодавно в «Надії» започаткували новий проект – з денного догляду людей з інтелектуальною недостатністю. Групою з 8 таких осіб опікується двоє працівників. Детальніше про цей проект та про співпрацю з ГО «Коаліція захисту прав інвалідів і осіб з інтелектуальною недостатністю» розповіли Мар’яна Костів та Ірина Дзюрах. Це соціальна послуга, яка в близькому майбутньому може бути замовлена міською владою, так що досвід «Надії» у реалізації цього та інших проектів явно знадобиться. До речі, для пацієнтів/учасників проекту ця соціальна послуга надається безкоштовно.

Прес-конференцію в «Надії» завершив виступ волонтерки з Добровольчого Корпусу Миру в Україні Сари Рамаден. Попередня волонтерка, яка працювала в «Надії», не завершила свою місію і від’їхала на батьківщину в 2014 році, коли через воєнні дії американський Корпус Миру відкликав з нашої держави всіх своїх волонтерів. Сара прибула в Україну, щоб допомогти у вирішенні організаційних питань та налагодженні контактів з зарубіжними громадськими організаціями. Дівчина проживає в дрогобицькій сім’ї, вже потроху розуміє українську і навіть говорить нею. Маючи досвід роботи у банківській сфері США, Сара хоче допомогти «Надії» в пошуку ресурсів. Паралельно дівчина долучиться до організації занять з фітнесу та шейпінгу, адже це її хобі. Сара Рамаден – бакалавр міжнародних відносин, закінчила університет за спеціальністю «Європейські студії», родом зі штату Флорида. Волонтерка зі США також відповіла на запитання журналістів.

Прес-конференція в ДДТЗДІ «Надія» тривала близько години часу. Участь в ній взяли представники газет «Франковий край», «Гомін Галичини», «Франкова криниця Підгір’я», Інтернет-видань Західна Інформаційна Корпорація (ЗІК) та «Трускавецький вісник». Після її завершення учасники мали можливість поспілкуватися в неформальній обстановці за солодким столом. Керівник Дрогобицького добровільного товариства захисту дітей-інвалідів «Надія» Ірина Дзюрах привітала представників ЗМІ з їхнім професійним святом – Днем журналіста.

Володимир Ключак

«Трускавецький вісник»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*