Центр соціальної реабілітації дітей інвалідів міста Ковеля відзначає своє п’ятиріччя

1 16 3 img 2282 1 2. дітей-інвалідів, реабілітації

 1 16 3 img 2282 1

Вже 5 років поспіль Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів м. Ковеля допомагає хлопцям і дівчатам з особливими потребами. За цей час тут пройшли реабілітацію понад 160 юних вихованців, які народилися з фізичними обмеженнями або розумовими вадами.

У заклад зараховуються діти з різною інвалідністю віком від 2 до 18 років. Завдяки спеціальним матеріалам та методикам тут вони займаються з педагогами і розвивають свої здібності, звільняються від комплексів, відчувають себе рівними. Всі послуги тут надаються безкоштовно.

 1 16 3 dscn0495 2

Місія Центру полягає в тому, щоб надати можливість особливій дитині розвиватися відповідно до її можливостей і талантів, незалежно від захворювання. За допомогою програмних методик навчання, фізичної, психологічної й соціальної адаптативної реабілітації хлопчики і дівчатка мають можливість набувати певні побутові та соціальні вміння для найбільш повної інтеграції в життя суспільства. Тут проводяться педагогічно- корекційна робота, соціально-побутова адаптація, бісероплетіння, Монтессорі терапія, масаж, релаксуючі заняття в сенсорній кімнаті.

Реабілітаційні програми закладу спрямовані на різні нозології дітей. З ними працює група фахівців. Серед них – вчитель–реабілітолог, асистент вчителя-реабілітолога, масажист. У роботі використовуються індивідуальна та групові форми навчання. Такий підхід сприяє комплексному розвитку та соціальній адаптації хворих на аутизм, епілепсію, ДЦП, синдром Дауна та ін.

У центрі постійно проводяться святкові та спортивні заходи, під час яких створюються умови для повноцінного спілкування. Щораз діти отримують подарунки та солодощі від благодійників та спонсорів.

За 5 років діяльності Центру є чимало здобутків та перемог. Колектив двічі став переможцем у конкурсі проектів місцевих ініціатив.

У 2014 році проект мав назву «Мобільний кабінет реабілітації дітей-інвалідів», в якому вихованці мають змогу краще орієнтуватися та пристосовуватися до побуту. Кімната оснащена дитячими меблями, посудом, муляжами продуктів харчування, овочів, фруктів та ін. На заняттях вони мають змогу засвоїти основні навички самообслуговування такі як: особиста гігієна, приготування їжі, прибирання житла, догляд за одягом та ін.

У 2015 році – «Особливій дитині – повноцінне життя», завдяки якому було придбано обладнання за методикою М. Монтессорі – кубики Зайцева, картки Домана та багато інших розвиваючих ігор та матеріалів.

У наступному році у закладі планується розширення послуг та відкриття фізіотерапевтичного кабінету, у якому будуть застосовуватися новітні апарати для магнітолазерної терапії, електрофорезу, електростимуляції, інгаляції, тощо.

Батьки дітей з особливими потребами та працівники Центру висловлюють щиру вдячність міській владі, зокрема Ковельському міському голові Олегу Кіндеру та усім, хто допомагав у створенні закладу соціальної реабілітації дітей-інвалідів м. Ковеля, який став для юних ковельчан з обмеженими можливостями рідною домівкою.

 1 16 3 dscf8101 3

 1 16 3 dscn0251 4

 1 16 3 img 24131 5

 1 16 3 img 2770 6

Марія Кисляк, директор Центру
соціальної реабілітації дітей-інвалідів м. Ковеля

Ковельська міська рада

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*